Adapt or die: 5 online marketing AI-tools voor de toekomst!

We kunnen er niet meer onderuit. De opkomst van Artificial Intellegence neemt een vogelvlucht in het bedrijfsleven. En niet alleen onder de gevestigde multinationals onder ons: ook MKB-bedrijven maken inmiddels dagdagelijks gebruik van verscheidene AI-tools. Neem bijvoorbeeld ChatGPT: wat eerst een ver-van-je-bed-show leek, verweeft zich nu misschien al dagdagelijks in je professionele werkzaamheden.  

Adapt Or Die

PEAK vindt het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. We dagen onszelf uit om te kijken hoe we AI kunnen integreren in onze marketingstrategieën om de resultaten van onze klanten te blijven verbeteren. Daarom waren wij aanwezig bij GPTx in Haarlem: het grootste AI-event van Nederland. Met 700 deelnemers, 48 verschillende workshops en 20 verschillende AI-tools. 

De conclusie is dat ook in het online marketing vak AI een steeds grotere rol zal gaan spelen. Er worden continue nieuwe toepassingen ontdekt en de technologie daarachter wordt steeds geavanceerder. Maar wat zijn nou leuke tools om de toegevoegde waarde van AI eens mee te testen?

PEAK zet 5 future-proof AI-tools voor online marketing voor je op een rij! 

ChatGPT

ChatGPT is een chatbot die gebaseerd is een geavanceerd algoritme voor natuurlijke taalverwerking. Het doel van ChatGPT is om menselijke conversaties te voeren met gebruikers via tekstberichten. Door middel van machine learning en deep learning technieken kan ChatGPT de context en betekenis van berichten begrijpen en op basis daarvan relevante antwoorden genereren. Hierdoor is ChatGPT bij uitstek geschikt voor het genereren van teksten voor bijvoorbeeld campagnes, blogs, Social Media posts of presentaties.  

In de toekomst zal ChatGPT steeds verder geoptimaliseerd worden om beter te kunnen communiceren met mensen en hun wensen en behoeften beter te kunnen begrijpen.  

Het gebruik van ChatGPT binnen de online marketing industrie zal naar alle waarschijnlijkheid rap toenemen naarmate meer bedrijven het gemak van deze nieuwe technologie ontdekken. Daarbij kun je zelfs denken aan het besparen van FTE die nu worden ingezet voor het handmatig genereren van teksten. De ambitie van het bedrijf achter de tool is zelfs om ChatGPT een integraal onderdeel te maken van de online marketingmix. Doel is het genereren van steeds efficiëntere en effectievere (online) marketingcampagnes, waarbij ChatGPT kan worden ingezet om klanten te adviseren, problemen op te lossen en transacties te voltooien.  

Natuurlijk roept ook deze ontwikkeling een hoop relevante vragen op “Gaan we de menselijke touch in onze content missen?” en “Wordt alle tekstuele content dan nu een eenheidsworst”? Dit zijn allemaal terechte vragen en ook wij zijn benieuwd wat de toekomst ons zal leren! 

Midjourney

Waar ChatGPT een tekst-to-tekst-tool is, is Midjourney een zogenoemde tekst-to-image-tool. Op basis van korte omschrijvingen (prompts) genereert de tool unieke afbeeldingen middels next level AI. Of het nu gaat om illustraties, fotografische beelden of om high level kunst, de tool kan het allemaal. De tool vraagt wellicht wat tijd om mee vertrouwd te raken, maar inmiddels zijn overal op het internet overzichtelijke instructies en tips te vinden. Mocht je bijvoorbeeld niet gewend zijn om prompts te schrijven kun je zelfs je grote vriend ChatGPT hiervoor inzetten ;).  

Het lijkt erop dat Midjourney in staat is een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we beeld creëren. Men spreekt zelfs uit dat deze intelligente beeldmaker in de toekomst traditionele fotografie zelfs voor een groot deel zou kunnen vervangen. Bovendien biedt de tool een aantal (kostenbesparende) voordelen ten opzichte van traditionele fotografie: Midjourney zoekt binnen enkele seconden een reeks afbeeldingen en voegt deze samen tot één afbeelding van hoge kwaliteit. Hierdoor kunnen beweging, licht en kleur worden vastgelegd op een manier waarop een camera dat niet kan. Sets zijn niet meer nodig, jouw ideale set kan gewoon digitaal naar jouw opdracht worden gegenereerd. Daarbij zijn er ook sneller en gemakkelijker aanpassingen op bestaande afbeeldingen door te voeren, zonder dat daar per se een professional voor in moet worden gezet. Binnen online marketing kan dat natuurlijk zeer aantrekkelijk zijn voor beeld t.b.v. advertenties, blogs of andere online uitingen.  

Zie hieronder een voorbeeld van een fotorealistisch beeld gegenereerd door een interieurdesigner (fotocredit: amberlovesdesign): 

Ondanks alle voordelen wekt ook deze tool veel kritische vragen op in de creatieve industrie en bij omstanders: “Is nu iedereen een kunstenaar?” “Wat worden de rechten rondom het (commercieel) gebruik van deze afbeeldingen?” “Krijgen (de oorspronkelijke) creators van uitingen nog nu wel hun verdiende credits?. 

Adscale

AdScale is een AI-platform dat Google-advertenties en Facebook-campagnes optimaliseert en automatiseert. Op jouw persoonlijke dashboard vind je allerlei functionaliteiten die zijn gericht op het campagnebeheer en het genereren van rapportages. Hoofddoel van de tool is het verbeteren van de advertentieprestaties door zoveel mogelijk te automatiseren. 

Functionaliteiten van Adscale zijn onder andere het automatiseren van onderdelen van het online advertentie proces, zoals het maken en optimaliseren van advertenties tot het targeten van doelgroepen, het bijhouden van prestaties in rapportages en het visualiseren van KPI’s. Maar AdScale zet bijvoorbeeld ook AI in om gepersonaliseerde advertentie-aanbevelingen te genereren, waardoor je met minimale inspanningen niet alleen nieuwe klanten kunt aantrekken, maar ook bestaande klanten kunt retargeten. 

Kortom, Adscale is ideaal om bepaalde werkzaamheden in het advertentieproces te automatiseren en zo kostbare tijd te besparen. Wat weer ruimte biedt voor bijvoorbeeld meer focus op strategische online marketing activiteiten!  

M19

M19 is een Amazon-tool die het werken met de pay-per-click advertentiesoftware van Amazon middels AI een stuk vergemakkelijkt. Wanneer je weinig ervaring hebt met het adverteren op Amazon kan dit een tijdrovende uitdaging zijn. M19 maakt het gemakkelijk je campagnes op te zetten en te beheren, je advertenties te optimaliseren, relevante zoekwoorden te verzamelen, dagelijks biedingen aan te passen en producten te targeten 

In een persoonlijk dashboard voer je de zakelijke doelen van jouw bedrijf of klant in en de tool verwerkt dit vervolgens in een tactische uitvoering. Het is, net als Adscale, met name een tijdbesparende tool met als doel de gebruiker meer tijd en focus te gunnen voor het strategische advertentie-proces. 

Synthesia

Een andere AI categorie on-the-rise is die van AI presentatiemakers. AI presentatiemakers zijn tools die gebruik maken van AI om presentaties te maken op basis van eenvoudige tekstbeschrijvingen of concepten. Binnen een mum van tijd zet je zo een professionele presentatie neer.  

En Synthesia genereert niet zomaar presentaties, maar heeft de capaciteit om op basis van ingevoerde videoscripts videopresentaties in elkaar te zetten! Daarbij is het ook nog een zeer gebruiksvriendelijke tool waar niet veel technische kennis voor vereist is: voer je tekst in en een computer gegenereerde persoon vertelt de boodschap. Het is nog wel te zien dat het niet echt is, maar het is wel video. 

Uiteraard kun je je presentatie “simpel” houden, maar de tool biedt ook allerlei functionaliteiten die je presentatie verfijnt en personaliseert. Je hebt keuze uit meerdere videosjablonen en avatars kiezen, maar je kunt ook je eigen avatar creëren met alle verfijningen in stem, mimiek en microgebaren van dien.  

De kans is groot dat AI video’s met menselijke avatars een grote rol gaan spelen in de toekomst van video marketing. Het brengt een revolutie teweeg in het creatieproces van videocontent en elimineert de behoefte aan traditionele videoproductie-elementen zoals acteurs, camera’s en opnamestudio’s, editors en regisseurs.  

Uiteraard blijft persoonlijke content het meest authentiek. Vooral wanneer je aan je eigen imago bouw, of je merk een gezicht wil geven is dit belangrijk. Toch vinden veel mensen de drempel om zelf op beeld te gaan erg hoog. In dat geval biedt een tool als Synthesia een goed alternatief.  

AI als bespaarder op je online marketing kosten

Bijna al bovenstaande tools zijn gericht op het versimpelen en automatiseren van online (marketing) processen en daarmee op het besparen van tijd en (personeels)kosten. Ook al kijken we nog wat argwanend naar de opkomst van AI, veel van deze tools bieden marketeers wel de kans om efficiënter beslissingen te nemen op basis van de beschikbare gegevens, bijvoorbeeld door het optimaliseren van advertentiebudgetten of het aanpassen van marketingstrategieën.

Wij zouden zeggen: neem vooral een kijkje in de wondere wereld van AI en trek zelf je conclusie! 

Vond je dit artikel nuttig?

Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

Deel dit artikel op:

25 Tips: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het vergroten van je online brand awareness om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.