Dit zijn de alternatieven voor Google Optimize

In Ondernemerstip 5: “Implementeer Google Optimize!” hebben we al even benoemd dat Google Optimize per 30 september 2023 niet meer beschikbaar zal zijn.

Maar waarom stopt Google eigenlijk met deze tool? Wat gebeurt er met je verzamelde gegevens na 30 september, en wat zijn waardige alternatieven? In dit blog zetten we dit in het kort voor je op een rij. 

Dit zijn de alternatieven voor Google Optimize per 30 september 2023

Optimize blijft beschikbaar tot september 2023. In de aanloop daartoe werkt Google samen aan integraties met de volgende providers van A/B-tests:

 • AB Tasty
 • Optimizely
 • VWO

Verder in deze blog vergelijken we de 3 providers op het gebied van kosten, testmogelijkheden, integratie en support.

Waarom stopt Google Optimize?

Google stopt met Google Optimize vanwege veroudering. In Google Optimize ontbreken veel functies, waar klanten wel om vragen. Daarom is Google nu bezig met het optimaliseren van de gebruikerservaring door test-tools te integreren in GA4.

Lees ook:

Wat gebeurt er met mijn gegevens als Google Optimize stopt?

Per 30 september 2023 zal Google Optimize niet meer beschikbaar zijn. In Google Optimize ontbreken veel functies waar klanten wel behoefte aan hebbben. Maar wat gebeurt er met je account en je verzamelde data ná 30 september?

N

Contracten die zijn afgesloten tot een periode ná 30 september worden na deze datum niet meer afgeschreven van je rekening.

N

Experimenten en websitepersonalisaties kunnen tot die datum blijven lopen. Experimenten en websitepersonalisaties die op die datum nog actief zijn, worden beëindigd.

N

Na de beëindigingsdatum heb je in je Google Optimize account geen toegang meer tot je testresultaten of je onbewerkte historische Google Analytics-gegevens. Download voor 30 september de historische gegevens uit Google Optimize. Ga naar “Uw Optimize-rapportgegevens exporteren” voor instructies.

TIP: download voor 30 september de historische gegevens uit je Google Optimize account. 

Welke (A/B)-test-tools worden er geïntegreerd in GA4?

Google werkt op dit moment aan integraties van de test-functie in GA4 met 3 partijen:

  N

  VWO

  N

  Optimizely

  N

  AB Tasty

  Hieronder vergelijken we de 3 providers op het gebied van prijs, testmogelijkheden, integratie en support: 

   Kosten per tool

   VWO en Optimizely bieden beide een gratis versie aan. Bij VWO kun je op de website direct de verschillende pakketten en bijbehorende kosten zien. Bij Optimizely kies je het pakket dat het beste aansluit bij jouw behoeften en voor dat pakket vraag je vervolgens een offerte aan. AB Tasty werkt uitsluitend met custom offertes, wat het inschatten van de kosten zeer lastig maakt.

   We lichten het per provider toe:

   • VWO biedt een gratis pakket aan tot en met 50.000 unieke gebruikers per maand. Bij meer dan 50.000 unieke gebruikers upgrade je naar een betaald pakket. Met VWO kun je een pakket testen alvorens je een abonnement afsluit. Je kunt op de website aan de hand van het aantal gebruikers een inschatting maken van de kosten van je pakket.
   • Ook Optimizely biedt een gratis versie aan, maar deze is zeer beknopt en meer bedoeld voor het scheppen van een beeld van de gebruikerservaring. Je maakt op de website een pakketkeuze die aansluit bij jouw wensen en behoeften en vervolgens moet je een custom prijs aanvragen. 
   • AB Tasty werkt niet met vaste prijzen en voor deze profider moet je om een beeld te krijgen van de prijs sowieso een offerte aanvragen.

   Testmogelijkheden per tool

   De testmogelijkheden zijn voor de 3 providers vrijwel gelijk. In alle 3 de programma’s kun je testen voor verschillende platform- en contenttypen opzetten, zoals voor:

   • Websites (desktop én mobiel)
   • Apps
   • Formulieren (niet met Optimizely)

   Integratie per tool

   Voordat je een keuze maakt voor een provider is het belangrijk om te kijken naar de mogelijke integraties. Denk hierbij aan je CMS en koppelingen met bv. Google Analytics of Google Tag Manager.

   • VWO biedt de meest gangbare koppelingen aan. Denk hierbij aan Google Analytics, Google Tag Manager en een standaard CMS als WordPress.
   • Optimizely doet op haar website geen uitspraken over de mogelijke koppelingen. Deze informatie zal volgen bij het indienen van een prijsopgave.
   • Op de website van AB Tasty staat aangegeven dat zij enkel integraties met ‘Analytics Connectorsaanbiedt, zoals bijvoorbeeld Google Analytics en Adobe Analytics.

   Support per tool

   Bij alle drie de partijen hangt de beschikbare ondersteuning af van het pakket dat je afneemt. De ondersteuning varieert van 24/7 support, tot chat support, tot phone support, tot onboarding en training.

   Hulp bij het koppelen en inrichten van je nieuwe testtools in GA4?

   Bij PEAK Online Marketing zijn we gespecialiseerd in meetbaar resultaat. Het optimaal inrichten en koppelen van de juiste tools is daarbij noodzakelijk. Het is een essentieel onderdeel van onze unieke 3 PEAK’s strategie.

   In 3 stappen begeleiden we je naar verkeer dat converteert:

   1. Meetbaar resultaat
   2.
   Online verkeer
   3. Conversie optimalisatie

   Wij nemen je als gedegen professionals mee in de klim van onze 3 PEAK’s. Met onze unieke en hands-on strategie optimaliseren we jouw online marketing in 3 stappen. Alleen samen kunnen we de top bereiken!

   Vond je dit artikel nuttig?

   Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar het kan ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

   Deel dit artikel op:

   25 Tips: peak online marketing

   Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het vergroten van je online brand awareness om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

   N

   Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

   N

   Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

   N

   Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

   Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.