De Social Media strategie: 7 stappen naar social succes!

Social Media zit verweven in ons leven. Of het nu gaat om zakelijk gebruik of juist privé; de personen die op geen enkel Social Media kanaal actief zijn, zijn er nog maar een handjevol. De drempel voor het gebruik is enorm verlaagd. Voor iedere leeftijdscategorie en voor ieder interessegebied is immers wel een passend Social Media kanaal te vinden. Social Media is allang niet meer alleen voor Millennials of Gen-Z. Je oma zit op Instagram, je oppasmeisje op LinkedIn en ook buurman Dirk scrolt door de krochten van TikTok. Snapchat is lang niet meer alleen voor pubers, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken bevinden nog heel veel mensen zich op Facebook.

Toch wordt het belang van een gedegen Social Media strategie voor bedrijven nogal eens onderschat. Wij van PEAK leggen het je graag uit:

  • Waarom nou toch die Social Media strategie?
  • Wat is een Social Media strategie eigenlijk precies?
  • En hoe maak je dan een overzichtelijk Social Media plan?

We nemen je in dit blog mee in de redenen waarom het zo zonde is om deze kans links te laten liggen. En leggen je uit hoe een heldere Social Media strategie kan bijdragen aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. We zetten in dit blog voor je op een rij wat de belangrijkste onderdelen zijn van een Social Media plan en hoe je een kwalitatieve invulling aan alle onderdelen geeft.

Wat is een Social Media strategie?

Een Social Media strategie is een plan waarin staat beschreven wat de doelstellingen zijn van jouw bedrijf op het gebied van Social Media. Het plan beschrijft ook hoe je deze doelstellingen wilt bereiken. De Social Media doelstellingen zijn meestal afgeleid van de algemene bedrijfsdoelstellingen, zoals opgesteld in jouw (online) marketing plan. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw Social Media activiteiten direct bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.

Bij het opstellen van een Social Media strategie bepaal je de koers die jouw bedrijf op lange termijn zal varen op het gebied van Social Media content. Met een duidelijk en strak plan creëer je een heldere richting voor jouw Social Media activiteiten, zowel voor jouw organisatie als voor jouw doelgroep.

Waarom een Social Media strategie?

Het is vergelijkbaar met afvallen zonder calorieën te tracken. Soms val je wat af en soms kom je wat aan, waardoor je op het midden blijft hangen. Maar als je even moeite doet om je tracker in te stellen en dagelijks in te vullen, zie je consistent wat goed gaat en wat beter kan. Hierdoor weet je welke aanscherpingen je moet doen om je doel te behalen.

Zo werkt het dus ook voor de Social Media activiteiten van bedrijven. Schieten met hagel en geen meetbare doelen opstellen is maar weinig effectief. Zéker als je helder voor ogen wilt houden of je inzet zich terugverdient. Tijdlijnen overstromen en het organisch bereik van berichten neemt af.

Duidelijkheid over doelstellingen, doelgroepen, kanalen en content is heel belangrijk. Dit leg je vast in je Social Media strategie. Door je thema’s, content en kanalen vooraf vast te leggen in een helder contentplan wordt de kans op kwalitatieve content substantieel vergroot:

N

Je voorkomt slordige last-minute posts

N

Je creëert een steady aanwezigheid

N

Vergroot daardoor je zichtbaarheid

N

Én je behoudt de focus op de doelen die je wilt behalen.

Met een Social Media planning maak je vervolgens concreet met welke Social Media posts je je doelstellingen wilt behalen.

Het Social Media plan: De onderdelen van een succesvolle Social Media strategie

Een succesvolle Social Media strategie bestaat volgens PEAK uit de volgende onderdelen:

  1. Doelstellingen en KPI’s (mét nulmeting!)
  2. Doelgroep- en kanalen-analyse
  3. Concurrentieanalyse
  4. Contentplan (thema’s waaraan je je content ophangt, bv. cases, blogs, actueel thema, trend, die je vervolgens destilleert naar posts)
  5. Social Media planning
  6. Advertentieplan en budget
  7. Evaluatie en bijsturing.

We nemen je in dit hoofdstuk stap voor stap mee door de uitwerking van ieder onderdeel van jouw Social Media plan. Ieder onderdeel bevat een hands-on stappenplan met toelichting.

Download hier ook de GRATIS Social Media strategie checklist inclusief uitgewerkt persona en templates!

Zorg dat jouw Social Media strategie staat als een huis en stop met schieten met hagel!

Download de Social Media Strategie checklist van 15 pagina’s inclusief uitgewerkt persona en templates om de online positie van jouw bedrijf te verbeteren.

Social Media doelstellingen

Zoals eerder opgemerkt zijn Social Media doelstellingen vaak afgeleid van de algemene bedrijfsdoelstellingen. Een goede Social Media strategie staat niet los van je overkoepelende bedrijfsstrategie.

Veel voorkomende Social Media doelstellingen zijn:

N

Meer omzet (e-commerce marketing)

N

Nieuwe werknemers (job-marketing)

N

Meer klanten (leadgeneratie)

N

Vergroten van je naamsbekendheid (branding)

Bij het formuleren van doelstellingen is het belangrijk om ze SMART te maken. Dit betekent dat ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Door deze criteria te gebruiken, zijn jouw doelstellingen concreet en kun je direct zien of je vooruitgang boekt of stagneert. Hierdoor kun je snel en adequaat bijsturen als dat nodig is.

Een voorbeeld van een SMART geformuleerde doelstelling is: “Aan het eind van 2023 heeft mijn bedrijf 10 nieuwe leads verworven via Social Media.”

Social Media KPI’s

Een effectieve Social Media strategie moet gebaseerd zijn op meetbare resultaten. Daarom is het belangrijk om jouw Social Media doelstellingen te vertalen naar KPI’s (Key Performance Indicators). Met behulp van KPI’s kun je meten wat de effectiviteit en het succes van jouw Social Media activiteiten is en krijg je inzicht in hoeverre je doelstellingen zijn behaald.

Maar welke KPI’s meten het meest effectief of jouw doelstelling is behaald? Om je op weg te helpen, hebben we enkele veelvoorkomende Social Media doelstellingen en bijpassende KPI’s voor je uitgeschreven:

Doelstelling 1: Meer klanten (leadgeneratie)

50 Algemene contactaanvragen in 6 maanden

15 Quickscan aanmeldingen in 6 maanden

6 New business afspraken in 6 maanden

4 Nieuwe klanten in 6 maanden

Doelstelling 2: Meer bezoekers op jouw website

De zichtbaarheid vergroten met 1000% in 6 maanden

Interacties (delen, liken, reageren) vergroten met 500% in 6 maanden

Aantal volgers verhogen met 200% in 6 maanden

250 Kliks naar de website in 6 maanden

Social Media nulmeting

Een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van een effectieve Social Media strategie is de nulmeting van jouw doelstellingen en KPI’s. Met een nulmeting bepaal je waar je nu staat, zodat je toekomstige successen en behaalde doelen kunt definiëren. Dit is niet alleen nuttig voor het beoordelen van lopende campagnes, maar ook voor het toetsen van nieuwe ideeën. Door de nulmeting is alle progressie of stagnatie meetbaar vanaf dit punt, waardoor je een concreet inzicht krijgt in je prestaties en verbetermogelijkheden.

Bij het uitvoeren van je nulmeting breng je de huidige status van jouw doelstellingen en KPI’s in kaart:

Doelstelling 1: Meer klanten (leadgeneratie)

KPI 1: 50 Algemene contactaanvragen
Nulmeting: 3

KPI 2: 15 Quickscan aanmeldingen
Nulmeting: 1

Doelstelling 2: Vergroten van de naamsbekendheid

KPI 1: De zichtbaarheid vergroten met 1000%
Nulmeting Facebook: x
Nulmeting Instagram: x
Nulmeting LinkedIn: x

KPI 2: Interacties (delen, liken, reageren) vergroten met 500%
Nulmeting Facebook: x
Nulmeting Instagram: x
Nulmeting LinkedIn: x

In hoofdstuk 3.6 lees je meer over hoe je de status van je KPI’s gemakkelijk kunt tracken door vaste evaluatiemomenten in te lassen.

Doelgroep en kanalen Social Media

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw boodschap bij de juiste doelgroep terechtkomt, anders zijn alle inspanningen en kosten voor het creëren van content voor niets geweest.

Dus: Onderzoek je doelgroep en bepaal zorgvuldig de kanalen waarop je zichtbaar wilt zijn.

Bij het bepalen van welke kanalen het meest geschikt zijn om je doelgroep te bereiken, is het belangrijk om te onthouden dat verschillende doelgroepen zich op verschillende kanalen bevinden. Maar hoe kun je bepalen op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt? Bij PEAK beginnen we altijd met een grondige doelgroepanalyse. Door persona’s te ontwikkelen, kun je je doelgroep gedetailleerd beschrijven en in kaart brengen. Met behulp van deze persona’s kun je inschatten welke kanalen het meest geschikt zijn om je doelgroep te bereiken, welke soorten content je moet maken en welke tone-of-voice geschikt is om ze aan te spreken.

Doelgroepomschrijving

Om te beginnen is het belangrijk om je doelgroep(en) zo specifiek mogelijk te omschrijven. Hierbij kun je denken aan demografische gegevens, interessegebieden, opleidingsniveau, gezinssamenstelling, nationaliteit/etniciteit, gemiddeld inkomen, man/vrouw en leeftijd, etc.

Checklist Social Media Persona

Het is het meest efficiënt om per doelgroep een persona te creëren. Een persona geeft je doelgroep een gezicht en maakt het daardoor concreter. Hierdoor kun je je beter inleven in je doelgroep, wat het gemakkelijker maakt om je content op je doelgroep af te stemmen.

Stap 1: Naam
Om te beginnen geef je jouw persona een passende naam. Dit zorgt ervoor dat de vertegenwoordiger van jouw doelgroep direct tot leven komt.

Stap 2: Wie en wat is hij/ zij?
Je gaat jouw persona in meer detail beschrijven. Is jouw persona een man of vrouw en wat is zijn/haar leeftijd? Wat is het opleidingsniveau van jouw persona en hoe zou je zijn/haar persoonlijkheid en voorkeuren omschrijven? In welke levensfase bevindt jouw persona zich (bijvoorbeeld: eerste verliefdheid, in verwachting van eerste kindje, verloofd, getrouwd, gescheiden, alleenstaand)? Maar ook: wat voor werk doet jouw persona en in welke fase van de carrière bevindt hij/zij zich? Wat is het inkomen van jouw persona en welke talen beheerst hij/zij? Voeg relevante vragen toe die specifiek zijn voor jouw business, om jouw persona zo relevant mogelijk te maken.

Stap 3: Demografische gegevens
In deze stap verzamel je demografische gegevens over jouw persona(‘s). Denk aan meetbare gegevens zoals: geslacht, leeftijd, beroep, nationaliteit, woonplaats, afkomst, religie, burgerlijke staat, etc. Een deel van deze gegevens heb je al beschreven in stap 2. Zet ze nu puntsgewijs op een rij, zodat vergelijken met andere doelgroepen/persona’s makkelijker wordt.

Stap 4: Wensen en behoeften
In deze stap ga je dieper in op de wensen en behoeften die jouw persona heeft met betrekking tot jouw product of dienst. Kijk hierbij naar de customer journey, het bestelproces, de levertijd en de kwaliteit van het product. Maar ook zaken als het retourproces en het prijsniveau zijn relevant om in kaart te brengen.

Stap 5: Tone-of-voice
Overweeg hoe je wilt overkomen bij jouw doelgroep en welk taalgebruik daarbij past. Schrijf enkele quotes op die jouw tone-of-voice weergeven en jouw unieke verkooppropositie (USP) op een duidelijke en aansprekende manier aan jouw persona overbrengen. Bedenk daarbij welk taalgebruik jouw persona prettig vindt om mee aangesproken te worden.

Stap 6: Uiterlijk
Om je persona nog concreter te maken, kun je naast de naam ook een passende foto zoeken. Dit maakt het geheel nog levendiger en meer tastbaar.

Nu heb je je persona(’s) helder voor ogen. Maar hoe kom je er vervolgens achter op welke Social Media kanalen jouw doelgroep zich bevindt?

Checklist Social Media doelgroepanalyse

Om te bepalen welke kanalen het meest relevant zijn voor jouw bedrijf, kun je zelf eenvoudig online onderzoek doen naar je doelgroep. Zoek binnen je netwerk naar personen die voldoen aan de criteria van jouw persona. Stel hen de volgende vragen om hun behoeften en voorkeuren beter te begrijpen (deze antwoorden kun je vervolgens opnemen in de omschrijvingen van je persona’s!):

N

Op welke Social Media kanalen ben je actief?

N

Zijn er specifieke groepen op die Social kanalen waarbij je bent aangesloten?

N

Welke informatie is relevant voor jou?

N

Welke vorm van content trekt jou aan (tekst, fotografie, video, etc.)?

N

Welke websites bezoek jij?

N

Welke zoektermen zijn relevant voor jou (SEO)?

N

Welke Social Media influencers spreken jou aan?

Social Media data-analyse

Nu je jouw eigen doelgroeponderzoek hebt gedaan, is het tijd om de uitkomsten te vergelijken met actuele data. Met een groeiend aantal beschikbare kanalen wil je als ondernemer slim omgaan met je budget en je richten op kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt. Zoek op het internet naar bronnen die het online gedrag van jouw doelgroep beschrijven en combineer deze informatie met de resultaten uit jouw doelgroep onderzoek om jouw social media strategie te verbeteren. Bijvoorbeeld: uit het Nationale Social Media onderzoek van marktonderzoeksbureau Newcom blijkt dat 42% van alle 15- tot 19-jarigen dagelijks TikTok gebruikt. Als jouw doelgroep bestaat uit 40-plussers, is TikTok waarschijnlijk niet het meest geschikte platform om jouw social media uitingen op te plaatsen. Over het algemeen zien we dat:

N

YouTube een zeer brede doelgroep aanspreekt met een vrij eerlijke verdeling over alle leeftijdscategorieën.

N

Op Facebook bevinden zich vooral personen vanaf 20 jaar en ouder. Het gebruik verschuift steeds meer naar een hogere leeftijdscategorie.

N

Instagram is populair onder jongeren en millennials, maar ook voor dit kanaal geldt de verschuiving naar een hogere leeftijdscategorie. De doelgroep is verspreid over jongeren, millennials, ouders met kinderen en zelfs onder senioren wint dit kanaal aan populariteit.

N

Op Snapchat bevinden zich met name jongeren van 12 tot 24 jaar.

N

TikTok wordt op dit moment nog veelal gebruikt voor het bereiken van jongeren en millennials, maar ook voor dit kanaal geldt dat de doelgroep snel verouderd. De jonge gebruikers verdwijnen niet, maar er komen steeds meer nieuwe, oudere gebruikers bij!

N

Pinterest kent een hele specifieke doelgroep, namelijk een voornamelijk vrouwelijke doelgroep in de leeftijdscategorie van 20 en 40 jaar oud.

N

LinkedIn is dé plek voor het aanspreken van jouw zakelijke doelgroep, van young professionals tot aan de hoge managementfuncties.

Social Media persona template

Je bevindingen uit voorgaande hoofdstukken kunnen vrij omvangrijk zijn. Alle informatie is van belang: het vormt samen jouw specifieke persona waarop je als het goed is belangrijke keuzes gaat baseren. Voor een compleet beeld is het handig de meest relevante informatie samen te vatten in een overzicht. Wij hebben hiervoor een overzichtelijk template gecreëerd. Deze kun je gratis downloaden als onderdeel van de Social Media strategie checklist, zie de link hieronder!

Social Media Persona-PEAK

Tip: Een leuke “extra” om je onderzoek kracht bij te zetten is om per Social Media kanaal een concept-advertentie aan te maken. Bij het aanmaken van de advertentie (die je niet direct live hoeft te zetten maar je ook alleen kunt gebruiken om inzicht te vergaren!) vul je alle velden in naar de facts & figures van jouw persona(‘s). Je krijgt bij de meeste kanalen te zien hoeveel profielen je ongeveer zult bereiken. Zo beslis je welke kanalen voor welke doelgroepen interessant zijn en welke niet.

Zorg dat jouw Social Media strategie staat als een huis en stop met schieten met hagel!

Download de Social Media Strategie checklist van 15 pagina’s inclusief uitgewerkt persona en templates om de online positie van jouw bedrijf te verbeteren.

Social Media concurrentieanalyse

Nu is het tijd om eens te kijken naar wat de concurrentie doet. Je hebt je doelstellingen en doelgroep helder voor ogen en een beeld van de kanalen die je wilt gaan inzetten. Hoe zetten jouw concurrenten, collega’s en grote voorbeelden Social Media in? Wat is de kwaliteit van hun content en met welke frequentie posten ze? Hoe zichtbaar zijn ze?

Hoewel het belangrijk is om je eigen strategie te volgen, is het ook goed om te weten hoe jouw speelveld eruitziet. Sterker nog, je strategische keuzes kunnen worden gebaseerd op wat jouw concurrenten doen. Wil je zichtbaar zijn op kanalen waarin nog geen informatie over jouw vakgebied beschikbaar is? Of wil je juist met unieke content en een krachtige aanwezigheid naast jouw concurrenten gaan staan op gelijke kanalen?

Checklist Social Media concurrentieanalyse

PEAK heeft een handige checklist opgesteld die je kunt gebruiken bij het analyseren van de Social Media activiteiten van jouw online concurrenten. Maak een top 4 van jouw belangrijkste concurrenten en voer de Social Media checklist voor alle 4 de concurrenten in:

    N

    Op welke Social Media kanalen zijn jouw concurrenten actief?

    N

    Van welk soort content maken zij gebruik, en wat is het kwaliteitsniveau? Denk aan fotografie, video, polls, interviews, enquêtes, etc.

    N

    Wat is de timing en frequentie van de posts van jouw concurrenten? Definieer per soort content.

    N

    Welke posts leveren het meest engagement op? Denk aan likes, shares en reacties.

    N

    Maken jouw concurrenten gebruik van promotionele content?

    N

    Werken zij samen met Social Media influencers en zo ja, met wie?

      Op basis van de uitkomsten kun jij relevante conclusies trekken voor het inrichten van jouw Social Media activiteiten.

      Social Media contentplan

      Dan is nu eindelijk het moment aangebroken om een plan te maken voor je Social Media content! Jouw content is als het ware het visitekaartje van jouw bedrijf: het laat een eerste indruk achter bij jouw (potentiële) klanten en bevestigt of weerlegt de indruk die klanten al over jou hadden. Een goede Social Media strategie gaat niet alleen over wat jouw doelstellingen zijn, maar ook over hoe je die gaat behalen. Daarom is het belangrijk om in een contentplan de richtlijnen voor het creëren, publiceren en beheren van je content vast te leggen. Je kunt dit zien als een set van keuzes en principes, ofwel spelregels, als basis voor de content die jij op jouw Social Media kanalen publiceert.

      Volgens PEAK bestaat een Social Media contentplan als onderdeel van je Social Media strategie uit de volgende onderdelen:

      1. Visuele identiteit
      2. Tone-of-voice
      3. Thema’s
      4. Specificaties content en kanalen
      5. Frequentie en tijdstip

      Visuele identiteit

      Bij het bepalen van de vorm(en) van je boodschap is het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van je doelgroep, je budget en je timeline. Ga je bijvoorbeeld video’s maken, afbeeldingen delen of voornamelijk tekstuele content creëren? Het opstellen van een aantal basisregels voor jouw posts is ook van belang. Consistentie in het design van je uitingen zorgt namelijk voor herkenning bij je doelgroep. Het is handig om te werken met een aantal vaste templates voor je posts en deze aan te passen aan de formaten van alle kanalen waarop je wilt gaan posten. Denk hierbij aan:

      N

      Een template met alleen beeld, een template met beeld en tekst en bijvoorbeeld een met alleen tekst.

      N

      Als je beeld gebruikt, is dat dan fotografie of zijn dat illustraties? Heb je budget om zelf beelden te laten creëren (bv. in lijn met de visuele identiteit van jouw bedrijf) of werk je met stockbeeld?

      N

      Welke sfeer moeten de beelden uitstralen?

      N

      Hoe ga je in de uitingen om met je huisstijl en logo?

      Zo verzamel je een set van templates die aan jouw richtlijnen voldoen en passen bij de uitstraling van je bedrijf.

      Tone-of-voice

      Ook voor teksten is het belangrijk om richtlijnen op te stellen. Hiervoor is het handig om de quotes die je hebt opgesteld voor je persona’s uit stap 5 van hoofdstuk 3.2 erbij te pakken. Omschrijf in het kort een paar basisregels:

      N

      Spreek je jouw potentiële klanten aan met “u” of met “jij”?

      N

      Worden zij graag aangesproken met een directe benadering, of worden zij liever met de zachte hand behandeld?

      N

      Hebben zij meer introductie, tekst en uitleg nodig?

      N

      Is je schrijfstijl vlot en modern, met veel vaktermen, of juist traditioneel waarbij je de moderne vaktaal meer toelicht?

      Thema’s

      Als je richtlijnen voor de identiteit van je beeldtaal en schrijftaal hebt opgesteld kun je aan de slag met het bedenken van het thema waaruit je de komende periode de onderwerpen van jouw posts wilt gaan destilleren. Bij PEAK doen we dat in 2 heldere stappen:

      1. Paraplu-onderwerp

      Om een boodschap helder over te brengen en ervoor te zorgen dat deze ook blijft hangen bij je doelgroep heb je niet voldoende aan één post over één onderwerp. Consistentie, herhaling en herkenning zijn key. Om dit te bereiken kan het handig zijn om één of meerdere paraplu-onderwerp(en) te kiezen van waaruit je al je posts destilleert. Zie het als een overkoepelend thema, of een overkoepelende categorie, waar je al jouw content gedurende een periode aan ophangt. Deze paraplu-onderwerpen kun je afleiden van je website structuur, bijvoorbeeld: cases, blogs, tips, etc. Maar je kunt ook een actueel thema kiezen waar je gedurende een maand allerlei content over post. Je laadt als het ware een categorie en bouwt daarin zichtbaar expertise op.

      2. Gedestilleerde posts

      Om de potentie van jouw hoofdonderwerp te kunnen inschatten en als basis voor je volgende stap, namelijk het plannen van je Social Media activiteiten, is het belangrijk om een overzicht te maken van de sub-onderwerpen die je uit je blog, artikel of case kunt destilleren. Als je bijvoorbeeld begint met het posten van je blog, kun je nadenken over hoe je dit aankondigt op je verschillende kanalen. Kun je er een leuke Q&A over maken, een verdiepingsstuk schrijven over een sub-onderwerp, of misschien een mooie (interactieve) video maken, interessante weetjes verzamelen, of een interview houden met een expert op het gebied van jouw onderwerp? Maak een overzicht van al jouw sub-onderwerpen en geef aan welke soorten content (tekst, foto, video, interactieve media) je hieruit kunt halen. Zo kun je gericht aan de slag met het creëren van jouw Social Media content.

      Specificaties content en kanalen

      Nu je jouw eigen richtlijnen en specificaties hebt opgesteld, moet je ook rekening houden met de specificaties en regels van het Social Media kanaal waarop je wilt posten. Elk kanaal heeft zijn eigen richtlijnen voor formaten van berichten, bestandstypes, het afspelen van geluid, enzovoort. Het is essentieel om van tevoren te onderzoeken wat de richtlijnen en specificaties van jouw kanaal zijn, zodat je jouw berichten hierop kunt afstemmen.

      Frequentie en tijdstip

      Last but not least kun je in je contentplan een inschatting maken van de frequentie waarmee je wilt gaan posten. Hiervoor kun je kijken naar je concurrentieanalyse uit hoofdstuk 3.3: hoe vaak posten jouw concurrenten? Hoe zichtbaar zijn zij? Daarbij kun je op internet vaak actuele cijfers vinden over de meest efficiënte dagen en tijdstippen om te posten. Maak een overzichtje waarin per kanaal staat aangegeven hoe vaak je (in de week, of in de maand) gaat posten en wat de beste dag of tijdstip is.

      Benieuwd wat PEAK Online Marketing voor je kan betekenen?
      Vraag nu onze Quickscan aan!

      Social Media planning

      Nu je een globale structuur voor de inhoud van je content hebt opgezet, kun je beginnen met het invullen van jouw Social Media planning.

      In plaats van impulsief te posten, ga je nu zorgvuldig plannen hoe je jouw content op de verschillende kanalen gaat verspreiden. Hoe meer aandacht je hebt besteed aan de voorbereiding in de vorige hoofdstukken, hoe gemakkelijker het wordt om je contentplan om te zetten naar een concrete Social Media planning. Dit maakt het uitvoeren en evalueren van jouw overkoepelende Social Media strategie ook eenvoudiger. Je hoeft geen ad-hoc posts meer te bedenken, en door alle vormgeving en verspreiding van jouw posts samen te laten hangen, kun je jouw boodschap echt helder overbrengen aan jouw doelgroep.

      Let op: Er is een belangrijk verschil tussen een contentplanning en een Social Media planning. Een contentplanning omvat ook de planning voor het creëren van de website content, terwijl een Social Media planning zich specifiek richt op wanneer welke post op welk kanaal door wie wordt geplaatst. We gaan er hierbij vanuit dat de content al beschikbaar is.

      Bij PEAK maken we voorafgaande aan de Social Media planning allereerst een globale tijdlijn. Hierin geven we over een periode van x aantal weken globaal aan op welke acties er in die week de focus ligt.

      Deze tijdlijn kun je als basis gebruiken voor je gedetailleerde planning. Een strakke Social Media planning geeft bij PEAK een aantal punten weer:

      N

      Datum

      N

      Verantwoordelijke

      N

      Thema

      N

      Onderwerp (gedestilleerd uit hoofdthema)

      N

      Kernboodschap

      N

      Template

      N

      Content (tekst/ beeld/ video)

      N

      #- of @-vermeldingen

      N

      Kanaal

      Zie hier een voorbeeld van een Social Media planning zoals die eruit zou kunnen zien:

      Social Media Planning - Template

      Handig? We hebben hieronder ook een leeg template die je zelf in kunt vullen. Deze vindt je overigens ook in onze checklist.

      Social Media Planning - template - Leeg

      Bij PEAK plannen we al onze posts van te voren in via de tool “Later”. Hiermee kunnen we posts voor de gehele maand van te voren inplannen. De posts worden dan automatisch geplaatst op de verschillende Social Media kanalen op de door ons bepaalde tijdstippen!

      Tip: Los van je strakke planning die jou gaat helpen jouw Social Media doelstellingen te behalen zijn er altijd actualiteiten die relevant zijn voor jouw business of doelgroep. Vergeet niet om flexibel te blijven en op relevante actualiteiten in te spelen!

      Budget en advertentieplan Social Media strategie

      PEAK ziet Social Media adverteren (paid) en een Social Media plan (organisch) los van elkaar. Adverteren kan een mooie aanvulling zijn op jouw Social Media strategie maar dit is geen must. Met je Social Media plan bereik je voornamelijk jouw huidige volgers. Met Social Media adverteren kun je jouw bedrijf en aanbod onder de aandacht brengen bij potentiële nieuwe klanten!

      Meer weten over het promoten van je kanalen en de mogelijkheden van Social Media adverteren? Lees hierover meer in het hoofdstuk Social Media adverteren!

      Evalueren en aanscherpen Social Media strategie

      Het is vervelend als je een plan zorgvuldig voorbereidt en tijd, inspanning en kosten investeert, en uiteindelijk de resultaten tegenvallen. Aan de andere kant is het motiverend als je boven verwachting presteert en nog betere resultaten kunt behalen. Om in beide situaties te voorkomen dat inschattingsfouten of verkeerde instellingen de resultaten beïnvloeden, is het belangrijk om vanaf het begin structurele evaluatiemomenten in te plannen. Op die manier kun je problemen direct aanpakken. Kill the monster when it’s small!

      Door regelmatig te evalueren, leer je wat werkt en wat niet werkt en kun je zowel je strategie als je uitvoering verbeteren. Het mooie aan Social Media is dat je vrijwel alles snel en gemakkelijk kunt aanpassen of bijsturen. Meet bijvoorbeeld maandelijks je KPI’s en gebruik je nulmeting om je voortgang te volgen. Kortom, meet, evalueer en verbeter jouw Social Media strategie om dichter bij het behalen van je bedrijfsdoelstellingen te komen!

      Tip: Door het gebruik van analyse tools kunnen de prestaties van je advertenties worden gevolgd en kun je je advertentieplan gericht aanpassen om je ROI te verbeteren.

      Social Media adverteren

      De algoritmes van de Social Media kanalen werken tegenwoordig zo dat engaging content beter wordt beloond met een plaats in de tijdlijn van jouw (potentiële) bezoeker of klant. Het wordt echter steeds moeilijker om jouw content er op Social Media uit te laten springen met organische posts. Daarbij bereik je met organische posts maar weinig potentiële nieuwe klanten.

      Middels advertising kun je jouw organische content een engagement-boost geven door deze (betaald) te promoten. Organische en sponsored content versterken elkaar hebben de resultaten van onze klanten keer op keer bewezen: kwalitatieve, authentieke content bouwt langzaam engagement en geloofwaardigheid op, terwijl de push met advertenties de juiste keuze van de klant na het klikken op jouw advertentie hierdoor bevestigt.

      De voordelen van Social Media adverteren volgens PEAK:

      N

      Het is hyperlokaal

      N

      De targeting-mogelijkheden zijn oneindig

      N

      Het dagelijks gebruik van Social Media blijft toenemen

      N

      Het is kostenefficient doordat je snel en gemakkelijk kunt bijsturen

      Wat is Social Media adverteren?

      Social Media adverteren is een vorm van digitale marketing waarbij betaalde advertenties worden geplaatst op Sociale Media platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om een specifieke doelgroep te bereiken. Deze advertenties kunnen in verschillende formaten worden weergegeven, zoals afbeeldingen, video’s of carrousels, en kunnen worden geoptimaliseerd op basis van verschillende doelen, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads of het stimuleren van verkoop. Middels Social advertising kun je op basis van profielkenmerken, activiteiten en interesses van de gebruikers specifiek targeten en daarmee je doelgroep heel gericht benaderen. Je advertentie komt zo terecht bij een voor jou relevant publiek. Social Media adverteren biedt bedrijven de mogelijkheid om hun boodschap aan een breed publiek te tonen en de effectiviteit van hun campagnes te meten aan de hand van verschillende statistieken zoals klikken, vertoningen en conversies.

      Een aantal kenmerken van Social Media adverteren:

      N

      Toepasbaar op vrijwel alle Social kanalen, zoals o.a.: Facebook, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest en TikTok

      N

      Relevant voor meerdere Social Media/ online marketingdoelstellingen, zoals: meer bereik, engagement, kliks, leads of conversies

      N

      Oneindige targeting opties, bijvoorbeeld o.b.v. geografische, demografische en persoonlijke data en interesses

      N

      Je kunt je doelgroep gemakkelijk bijstellen of uitbreiden met lookalike audiences of remarketing

      Vormen van social media adverteren

      Er zijn veel Social Media kanalen en daarmee meerdere vormen van Social Media marketing. Ieder kanaal heeft zijn eigen unieke manier van adverteren en campagnemanagement. Voor iedere doelstelling en doelgroep kan een specifiek platform het meest effectief zijn. Wij kunnen adverteren op:

      Facebook is samen met Instagram het meest populaire social media platform. Één van elke 5 minuten die mensen spenderen op hun smartphone wordt besteed aan Facebook of Instagram. Met 10,8 miljoen gebruikers alleen al in Nederland is de kans heel groot dat jouw (potentiële) doelgroep zich ook op Facebook bevindt.

      Meer dan een half miljard professionals wereldwijd gebruiken LinkedIn om hun kennis te delen, zich te laten inspireren en hun netwerk te onderhouden. De kans is dus groot dat ook jouw doelgroep gebruik maakt van LinkedIn. LinkedIn advertising is ideaal voor het bereiken van een b2b-doelgroep. Door te targeten op demografische data bereik je jouw potentiële doelgroep via hun branche, functietitel, bedrijfstak of bedrijfsnaam.

      60% van alle Instagram gebruikers ontdekt nieuwe producten op Instagram en maar liefst 80% volgt een bedrijf op dit platform. Daarnaast gebruiken ze dit social media kanaal om zich te laten inspireren en om nieuwe dingen te ontdekken. Instagram is dé plek om je verhaal visueel te vertellen én te verkopen. Met 4,1 miljoen gebruikers in Nederland, waar met name de leeftijdscategorie 15-39 jaar goed vertegenwoordigd is, is Instagram een belangrijk onderdeel van je social advertising strategie.

      Pinterest is ontworpen om mensen te inspireren. Adverteren op Pinterest is pas mogelijk sinds 2020 en dus relatief nieuw. De mogelijkheden ervan zijn ongeveer hetzelfde als die van het adverteren op Instagram. In tegenstelling tot Instagram heb je op Pinterest niet de mogelijkheid tot interactie met je doelgroep. Wel kun je het platform heel goed gebruiken om meer naamsbekendheid te genereren, mensen aan je profiel te verbinden, producten te verkopen en een band te laten opbouwen met je merk.

      Snapchat is een vreemde eend in de bijt: de communicatie verloopt vrijwel alleen maar via de camera. Maar met bijna 2 miljoen, voornamelijk jongere gebruikers, is Snapchat erg interessant om in te zetten in jouw social advertising mix en het biedt ook nog eens unieke advertentiemogelijkheden.

      TikTok is sinds 2020 erg populair geworden onder jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Net als Snapchat spreek je via dit kanaal dus ook voornamelijk een jonge doelgroep aan. Het verschil met Snapchat is dat TikTok-gebruikers de mogelijkheid hebben een ander profiel te volgen en hier bijvoorbeeld reacties te plaatsen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om op hashtags te zoeken zoals bij Instagram.

      Youtube Advertising behoort ook tot de mogelijkheden bij PEAK. Door het bewegend beeld karakter behandelen wij deze vorm van marketing als Online Video Marketing. 

      Lees daarover hier meer 

      Social Media adverteren uitbesteden?

      We hebben je in dit artikel de handvatten gegeven om zelf aan de slag te gaan met je Social Media strategie. En dankzij onze Social Media strategie checklist, heb je de eerste stap richting een heldere organische Social Media strategie al kunnen zetten!

      Zoals je hebt gelezen, kun je veel van de tips zelf gemakkelijk toepassen. Wij raden je dan ook af om je Social Media strategie als geheel uit te besteden aan een consultant. Jij staat zelf het dichtst bij je bedrijf en door jouw kennis en gevoel te delen, geef je een open en eerlijk beeld van jouw organisatie. Ook kun je een hoop kosten besparen door zelf betrokken te zijn.

      Maar wat zou PEAK Online Marketing dan wel voor je kunnen betekenen?

      PEAK ziet Social Media adverteren (paid) en een Social Media plan (organisch) los van elkaar. Adverteren kan een mooie aanvulling zijn op jouw Social Media strategie maar dit is geen must. Met je Social Media plan bereik je voornamelijk jouw huidige volgers. Met Social Media adverteren kun je jouw bedrijf en aanbod onder de aandacht brengen bij potentiële nieuwe klanten!

      Dus, heb jij hulp nodig bij het opzetten van jouw social media advertentie strategie om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

      Is Social Media advertising ook voor jouw bedrijf interessant?

      Vraag onze gratis quickscan aan en wij zoeken het voor je uit.

      Social Media strategie checklist

      Al onze insights en meer! Veertien pagina’s met alle onderdelen van een succesvolle Social Media strategie uitgebreid toegelicht inclusief een uitgewerkt persona en templates om jouw Social Media activiteiten eruit te laten springen.

      Download de Social Media strategie checklist PDF van PEAK Online Marketing, zodat je zeker bent dat je niets vergeet!

      Social Media strategie checklist PDF

      Veertien pagina’s met de belangrijkste tips and tricks om jouw social media strategie naar een hoger niveau te tillen!

      Deel deze met je netwerk!

      Vond je dit artikel nuttig?

      Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

      Deel dit artikel op:

      Online Marketing Bureau: peak online marketing

      Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het optimaliseren van je online marketing om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

      N

      Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

      N

      Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

      N

      Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

      Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.