Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek (a.k.a. keyword research) is de enige manier om uit te vinden wát jouw doelgroep online zoekt en hoe ze dat doen. Door een zoekwoordenonderzoek te doen weet je precies welke woorden potentiële klanten gebruiken om hun benodigde informatie te vinden én welke onderwerpen relevant voor ze zijn. Deze informatie is ontzettend waardevol om de content op jouw website mee te optimaliseren of om extra waarde toe te voegen aan je huidige content.  

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is een cruciale pijler voor online succes. Het is de basis voor een effectieve SEO- en contentstrategie.
Door
keyword research: 

N

Kun je je beter verplaatsen in je doelgroep.

N

Verhoog de positie van jouw bedrijf in zoekmachines.

N

Genereer waardevol organisch verkeer (SEO).

N

Leg je de basis voor een strategie voor betaald verkeer (SEA).

Maar, hoe doe je een zoekwoordenonderzoek? In dit blog voorzien we je van een praktisch stappenplan waarmee je zelf een zoekwoordenonderzoek uit kunt voeren voor jouw business. Ben je klaar om de online aanwezigheid van jouw bedrijf met een kleine stap naar een hoger niveau te tillen? 

Wat is een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek is letterlijk een onderzoek naar de belangrijkste woorden die jouw websitebezoekers als zoekterm gebruiken om jouw product of dienst online te vinden. Met een zoekwoordenonderzoek:

N

Breng je in kaart wélke zoekwoorden er worden gebruikt.

N

Zoek je uit in welk volume deze zoekwoorden worden gebruikt (het zoekvolume).

N

Prioriteer je populaire zoekwoorden vs. minder populaire zoektermen.

N

Groepeer je zoekwoorden in dezelfde categorie en bepaal je wat de meest geschikte benaming is voor een product- of dienstcategorie.

Kortom; een zoekwoordenonderzoek geeft inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep binnen zoekmachines zoals Google en Bing. Met dit inzicht kun jij jouw content optimaliseren om online zo goed mogelijk vindbaar te zijn voor je doelgroep.

Een eerste overzicht van zoekwoorden. Bron: Hostnet.

Voor wie en wanneer is een zoekwoordenonderzoek relevant?

Het antwoord is simpel: keyword research is relevant voor iedereen die de online zichtbaarheid van zijn of haar product of dienst wil vergroten. Maar waarvoor gebruik je een zoekwoordenonderzoek eigenlijk? Een deel daarvan hebben we eerder al uitgelegd: om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van je potentiële klanten. 

Maar wat kún je daar dan precies mee?  

N

Website-optimalisatie: keyword research speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van verschillende elementen op de pagina van een website, zoals metatags, koppen, URL’s en inhoud. Door gerichte zoekwoorden in deze elementen op te nemen kun je de relevantie en de zichtbaarheid van je webpagina’s vergroten. Dit verbetert de gebruikerservaring, verhoogt het organische verkeer en zorgt uiteindelijk voor meer conversies.

N

Een hogere positie in zoekmachines met SEO: zoekwoordenonderzoek helpt je bij het identificeren van de specifieke termen en woordgroepen die jouw doelgroep gebruikt bij het online zoeken naar producten, diensten of informatie. Door je website en inhoud te optimaliseren met relevante zoekwoorden, kun je je positie in zoekmachines verbeteren en je zichtbaarheid op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) vergroten.

N

Kosteneffectief adverteren met SEA: zoekwoordenonderzoek speelt een cruciale rol in pay-per-click (PPC) advertentiecampagnes. Door relevante en goed presterende zoekwoorden te selecteren kun je je advertentietargeting optimaliseren. Dit helpt je de ROI van je advertentiebudget te maximaliseren en ervoor te zorgen dat je advertenties worden getoond aan gebruikers die de meeste kans hebben om te converteren.

N

Je onderscheiden van je concurrenten: door zoekwoordgegevens van je markt te analyseren kun je ook inzicht krijgen in de online strategieën van je concurrenten. Door te begrijpen op welke zoekwoorden zij zich richten kun je gaten en kansen in de markt identificeren. Deze informatie kan je helpen je eigen zoekwoordstrategie te verfijnen, je te onderscheiden én een concurrentievoordeel te behalen.

N

Effectieve contentstrategie: zoekwoordenonderzoek biedt waardevolle inzichten in de onderwerpen, thema’s en trends die relevant zijn voor jouw doelgroep. Deze informatie kan een leidraad zijn voor een sterk onderbouwde contentstrategie, die inspeelt op de behoeften en interesses van je klanten. Door content rond de geïdentificeerde trefwoorden op te nemen in je website content, blogposts, Social Media content en ander marketingmateriaal, is de kans groter dat je de juiste doelgroep aantrekt, effectief contact maakt én het aantal conversies verhoogd.

Bottom line: niet alleen je content, maar je totale contentstrategie kun je extraheren uit een gedegen zoekwoordenonderzoek! Maar hoe doe je dat dan, een gedegen keyword research? 

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Hieronder volgt een overzichtelijk stappenplan met alle onderdelen van een kwalitatief en compleet onderzoek. Iedereen kan dit doen. Je hebt geen speciale software of technische kennis nodig, hoogstens een gratis (proef)account bij een keyword research tool als Semrush. 

Wel is het handig om vooraf vast even stil te staan bij wat je met de uitkomsten van het zoekwoordenonderzoek wilt gaan doen: wil je je content beter afstemmen op je doelgroep om ze beter te bereiken? Wil je je positie in de zoekmachines verbeteren door meer SEO-gerichte teksten te schrijven? Wil je je voorbereiden op sterke advertentieteksten voor SEA-campagnes? 

Stap 1: Onderzoek je website
Je onderzoek begint bij het onderzoeken van je eigen website.Neem eens een kijkje: wat is de indeling van je website? Welke vaktermen gebruik je om jouw product of dienst aan te bieden aan je doelgroep? Hoe zit de navigatie in elkaar? Welke producten of diensten biedt je aan? Zijn die onder te verdelen in hoofdcategorieën en subcategorieën? En wat is jouw benaming van de markt waarin je opereert? In welke woorden omschrijf je jouw assortiment of expertise? Maak een lijst van de belangrijkste trefwoorden. 

Stap 2: Brainstorm seed-keywords
Met je website-onderzoek in je achterhoofd, begin met het brainstormen over een lijst met seedkeywords die relevant zijn voor jouw bedrijf of branche. Dit zijn algemene termen of woordgroepen die jouw producten, services of onderwerpen vertegenwoordigen. Probeer bij het maken van deze lijst met basis-zoekwoorden te denken vanuit de doelgroep en hun zoekintentie. 

“Onderzoek je website en brainstorm seed-keywords.”

Stap 3: Zoekwoordenlijst uitbreiden met een keyword-tool
Nu ga je de lijst met basis-zoekwoorden uitbreiden. Hierbij maak je gebruik van een hulpprogramma voor het doen van zoekwoordenonderzoek. Er zijn verschillende hulpprogramma’s beschikbaar, zoals: Google Keyword Planner, SEMrush of Moz Keyword Explorer. Deze tools bieden inzicht in zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. De meeste van deze tools bieden een gratis versie aan en maken het je gemakkelijk een account aan te maken. Klik hier bijvoorbeeld, om je aan te melden bij SEMrush.  

Voer je basis-zoekwoorden één voor één in in de zoekwoord tool en analyseer de zoekwoordstatistieken: evalueer de statistieken die aan elk zoekwoord zijn gekoppeld, zoals zoekvolume, concurrentie en moeilijkheidsgraad van zoekwoorden. Het zoekvolume geeft de gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten voor een trefwoord aan. De concurrentie en de moeilijkheidsgraad van het trefwoord meten het concurrentieniveau voor de positie op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). 

Naast de statistieken van een zoekwoord kun je ook zien wat:

  • Veel voorkomende variaties zijn op jouw zoekwoord.
  • Vragen zijn die jouw zoekwoord bevatten.
  • Veel voorkomende gerelateerde zoekwoorden zijn. 

Dit kunnen allemaal aanvullende relevante zoekwoorden voor je zijn. Wees in het begin niet te kritisch en voeg alles toe aan je lijst.

Resultaten van een zoekwoordenonderzoek ingevoerd in Semrush.

Stap 4: Analyseer zoekwoorden van concurrenten
Voer een analyse uit van concurrenten om zoekwoorden te identificeren waarop jouw concurrenten zich richten. Dit helpt je om nieuwe zoekwoordmogelijkheden te ontdekken en het concurrentielandschap te begrijpen. Tools zoals SEMrush of Ahrefs kunnen inzicht geven in de zowel de organische als de betaalde zoekwoorden van je concurrenten.

Stap 5: Verfijn en prioriteer je zoekwoordenlijst
Nu is het tijd om te gaan schrappen en tot een kwalitatieve lijst met zoekwoorden te komen, die voor jouw doelgroep relevant zijn. Verwijder zoekwoorden die te breed of irrelevant zijn, of die een laag zoekvolume hebben (zie de TIP hieronder om te bepalen wat een laag zoekvolume is). Prioriteer je lijst met zoekwoorden op basis van hun relevantie voor jouw doelen, zoekvolume en concurrentieniveau.

TIP: Hoe bepaal ik of het zoekvolume van een zoekwoord hoog of laag is?
Wat een hoog of laag zoekvolume is hangt af van het zoekvolume van de andere zoekwoorden uit je lijst. Zit alles zo tussen de 20 en de 50, kun je als je nog een kleine lijst hebt een woord met zoekvolume 10 er ook nog wel in laten staan. Scoren de meeste andere zoekwoorden in de 100-en, of in de 1K’s? Dán is een woord met volume 50 vaak niet meer zo interessant. Tenzij.. (zie de tip hieronder)

TIP: Focus je op long-tail zoekwoorden
.. je je focust op long tail zoekwoorden. Dit zijn zoektermen die bestaan uit meerdere zoekwoorden. Het nadeel van short tail zoekwoorden (zoektermen bestaande uit één zoekwoord) met een hoog volume is dat er vaak veel concurrentie is. Het kan dan een strategische keuze zijn je te focussen op specifiekere zoektermen, met een lager zoekvolume. Het zoekvolume mag dan wel lager zijn, maar long tail zoekwoorden converteren in de praktijk vaak beter gezien de concreter aan de zoekintentie van de zoeker wordt voldaan.

Stap 6: Zoekwoorden groeperen
Groepeer je zoekwoorden in dezelfde categorie en bepaal je wat de meest geschikte benaming is voor een product- of dienst-categorie. Het kan zijn dat je zo een relevanter alternatief vindt voor de huidige benamingen van een categorie op jouw website, maar het kan óók zijn dat je op categorieën komt die je in je huidige web-content nog helemaal niet covert. Het kan dan een interessante keuze zijn om rondom deze categorie content te creëren omdat blijkbaar veel mensen op zoek zijn naar informatie over dit onderwerp binnen jouw business. 

Topic Clustering
Je kunt dit nog een stapje verder brengen door de techniek Topic Clustering toe te passen. Met Topic Clustering benoem je een hoofdzoekwoord als thema en vervolgens ga je rondom dat thema nieuwe content creëren. Het begint meestal bij een hoofdpagina op je website die een wijde range aan informatie over dit topic dekt (Pillar Page). Vervolgens ga je op subpagina’s dieper in op subonderwerpen rondom dit thema (Cluster Pages). Met interne links zorg je ervoor dat mensen gemakkelijk van het hoofdonderwerp door kunnen naar de subonderwerpen, en andersom. 

Met deze techniek maak je direct de vertaling van je zoekwoordonderzoek naar de praktijk (het creëren van nieuwe content), wat positief kan bijdragen aan je positie in zoekmachines (SEO). Een ander voordeel aan deze techniek is dat je meteen input hebt voor een goed onderbouwde contentstrategie en contentplan, om je online zichtbaarheid naar een nóg hoger level te tillen. En dit is zeer relevant voor de volgende stap.

Hulp nodig bij het opstellen van een strak contentplan of contentstrategie?

Download de Social Media Strategie checklist van 15 pagina’s inclusief uitgewerkt persona en templates om de online positie van jouw bedrijf te verbeteren!

Stap 7: Inhoud maken en optimaliseren
Neem je prioriteitenlijst van zoekwoorden op in je website content. Pas aan (optimaliseren van bestaande content), breid uit (creëer nieuwe content, of zelfs een contentplan), of ontwikkel hoogwaardige, informatieve en relevante content rondom deze gerichte zoekwoorden. Optimaliseer de metatags, koppen, URL’s en inhoud van je website waar nodig om ze af te stemmen op de gekozen zoekwoorden en zo uiteindelijk meer conversies te behalen.

Stap 8: Prestaties bijhouden en herhalen
Bewaak de prestaties van de aanpassingen en aanvullingen op basis van je zoekwoordenonderzoek met behulp van een analysetool zoals Google Analytics of een andere SEO-tool. Houd zoekwoordrangschikkingen, organisch verkeer en conversies bij om de effectiviteit van je zoekwoordenonderzoek te meten. Herhaal en verfijn je strategie continu op basis van prestatie-inzichten!

Vergeet niet dat zoekwoordonderzoek een continu proces is. Zorg altijd dat je op de hoogte blijft van branchetrends, gebruikersgedrag en wijzigingen in het algoritme van zoekmachines om je zoekwoordstrategie wanneer nodig aan te passen en te verfijnen.

Belangrijkste factoren van de Google-algoritme ranking in 2023. Bron: Webdesign Tilburg.

Je website beter zichtbaar maken met een zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek stelt je in staat om je doelgroep beter te begrijpen, je website en inhoud te optimaliseren, de juiste klanten te bereiken én een online concurrentievoordeel te behalen. Door tijd en moeite te investeren in uitgebreid onderzoek naar zoekwoorden, kun je meer organisch verkeer genereren, de positie in zoekmachines verbeteren en uiteindelijk dichter bij het bereiken van je marketingdoelstellingen komen.  

Veel plezier! 

Vond je dit artikel nuttig?

Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

Deel dit artikel op:

25 Tips: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het vergroten van je online brand awareness om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.