Hoe krijg ik mijn vacatures op Google for Jobs – 11 tips

Google-for-jobs-10-tips-om-wervingskosten-te-besparen

Het wordt een steeds grotere uitdaging om personeel te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. Recruitmentbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Er wordt dan ook door steeds meer partijen aan kandidaten getrokken. En Google zou Google niet zijn als ze hier niet slim op zouden inspelen.

In vijf jaar tijd is het aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in personeelswerving en recruitment verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Van 1.251 in 2013, naar 2.473 in 2018. Het is echter vrij prijzig om een recruitmentbureau of headhunter in te huren.

Wij weten uit ervaring dat de kosten voor personeelswerving drastisch verlaagd kunnen worden door de inzet van verschillende vormen van online marketing. Om voor onze klanten de kosten verder te drukken zijn we al geruime tijd bezig om ze voor te bereiden op de inzet van Google for Jobs.

Google for Jobs reeds geruime tijd beschikbaar in Nederland

In Nederland is Google for Jobs beschikbaar sinds 10 februari 2020. Grote Europese landen gingen ons al voor. Zo werd de nieuwe job search engine in o.a. Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Engeland al eerder uitgerold. Inmiddels heeft Google for Jobs daar al een aanzienlijk marktaandeel verworven.

Bedrijven hebben het mis als ze denken Google for Jobs links te kunnen laten liggen. Om je te overtuigen van het succes van Google for Jobs hebben we een paar cijfers op een rij gezet:

Zichtbaar zijn op Google for Jobs is dus erg belangrijk voor partijen die personeel werven.

Google for Jobs, wat is het?

Google for Jobs is ontwikkeld om de zoektocht naar een baan voor werkzoekenden zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken. Bedrijven kunnen hier met hun vacatures op inspelen. Google stelt wel bepaalde eisen aan zo’n vacature. Hoe beter je aan deze eisen voldoet, hoe geschikter Google deze vindt. Het is de bedoeling dat vacatures op websites worden voorzien van zogenaamde ‘structured data’. Hierover later meer.

Hoe ziet Google for Jobs eruit?

Het lijkt qua uiterlijk een beetje op Google Shopping, maar dan net even anders. Wanneer de werkzoekende op Google een zoekopdracht intypt, zoals bijvoorbeeld ‘Online Marketeer Amersfoort’, dan komt direct onder de advertenties (als deze er zijn) een blok met vacatures tevoorschijn.

Google-for-jobs-in-zoekmachine

Wanneer er vervolgens doorgeklikt wordt op een van de buttons in het blok, zal er naar een grotere interface genavigeerd worden. Daarin staat aan de linkerkant een greep uit de relevante vacatures en diverse filters.

Hierin kun je vervolgens eventueel nog een aantal filters toepassen:
– Locatie (met een bepaalde straal eromheen)
– Publicatiedatum
– Dienstverband (fulltime/parttime/stage)
– Naam van het bedrijf
– Sector

Daarom is het van groot belang om in vacatureteksten door middel van de structured data op deze onderdelen in te spelen.

Hoe kom je op Google for Jobs terecht?

Google maakt gebruik van structured data. Dit houdt in dat er specifieke vaste aspecten in de HTML opmaak van een vacature moeten worden geplaatst. Deze bestaan bijvoorbeeld uit de eerder genoemde filters. Doormiddel van een code worden deze aan de website toegevoegd. De belangrijkste structured data aspecten voor een vacature, met daarbij een voorbeeld in JSON-LD formaat:

– Functietitel
“title”: “Online Marketeer”,

– Categorie
“industry”: “Online Marketing”

– Locatie
“jobLocation”: {
“@type”: “Place”,
“adress”: {
“@type”: “PostalAddress”,
“addressLocality”: “Amersfoort”
“postalCode”: “3811 HP”
“adressRegion”: “Utrecht”
“streetAdress”; “Stadsring 91C” } },
“workHours”: “40 hours per week”
}

– Beschrijving van de vacature
“description”: “<h 1>Online Marketeer</h 1><p>beschrijvende tekst</p>”,

– Publicatiedatum
“datePosted”: “2021-10-12”,

– Dienstverband
“employmentType”: “FULL_TIME”,

– Bedrijfstype & bedrijfsnaam
“hiringOrganization”: {
“@type”: “Organization”
“name”: “Peak Online Marketing” },

– Functietitel
“baseSalary”: “3000”,
“salaryCurrency”: “EUR”,

De gehele codelijst kun je hier terugvinden.

Hoe krijg je jouw vacature op Google for Jobs?

1. Door het plaatsen van de vacature op je eigen website en hierbij gebruik te maken van de structured data. Door aanpassingen te doen aan een bestaande sitemap (of een aparte sitemap aan te maken) en dit aan Google te melden zal de vacature vervolgens direct bij Google for Jobs naar voren komen. De link leidt hierbij naar de vacature op de eigen website.

2. Plaats je vacature op bekende vacaturesites/platformen zoals LinkedIn, Careerbuilder en Monsterboard. Deze platformen werken samen met Google for Jobs, hierdoor komen ze ook naar voren. Het is overigens opvallend dat Indeed (wereldwijd de grootste vacaturesite) geen samenwerking met Google for Jobs heeft.

Wanneer je werkzoekende bent zal de voorkeur waarschijnlijk naar de eerste optie gaan. Dit is immers de snelste route. Voor bedrijven zal de voorkeur afhankelijk zijn van het belang van de vacature. Optie 1 is goedkoper, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een vacaturesite. Echter moet er natuurlijk wel voldoende kennis aanwezig zijn om de code op de juiste manier te plaatsen. Met optie 2 wordt daarentegen het bereik vergroot, doordat werkzoekenden de vacature ook direct via de vacaturesite kunnen vinden.

11 tips om hoger te scoren binnen Google for Jobs

Tip 1: Een adequate benaming van de functietitel

Google neemt enkel correcte benamingen van functies op in Google for Jobs. Het is dus niet de bedoeling dat hier extra informatie in beschreven wordt zoals salaris, locatie, andere wervende termen of overdreven gebruik van sterretjes, hoofdletters en uitroeptekens.

Dus niet: ‘Online marketing guru in Amersfoort gezocht’

Ook niet: ‘Senior online marketing manager met een exorbitant hoog salaris’

Zeker niet: ‘*** ONLINE MARKETING GIGANT ZOEKT ONLINE MARKETING KONING!! ***

Maar wel: ‘Online marketeer’

Gebruik een gangbare term met veel zoekvolume.
Hiermee zal de werkzoekende zich vermoedelijk ook sneller herkennen in de vacature.

Tip 2: Schrijf een pakkende vacaturetekst (denk ook aan SEO)

Na het kiezen van een goede functietitel, is het belangrijk om deze ook in het eerste tussenkopje en de eerste paragraaf te noemen. Probeer synoniemen te vinden voor de functietitel en voeg een aantal andere relevante keywords toe om SEO te verbeteren. Vermijd echter een overvloed aan SEO keywords en stel de leesbaarheid voorop, mogelijk rekent Google je anders af op ‘keyword stuffing’.

Tip 3: Trigger de lezer

In het blok laat Google for Jobs de eerste 5 tot 25 regels van een tekst zien. De kans is daardoor reëel dat potentiële sollicitanten afhaken wanneer het eerste gedeelte van de vacaturetekst saai of slecht geschreven is. Zorg er dus altijd voor dat de lezer getriggerd wordt om op de ‘lees meer’-knop te drukken. Veel klikken op de ‘lees meer’-knop wordt door Google beloond. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet het zoveelste saaie lijstje met alleen maar bulletpoints zijn.

Tip 4: Houd de aandacht van de lezer vast

Google houdt bij hoe lang een kandidaat op een pagina actief is vanaf het moment dat de kandidaat de vacature opent. De leesduur wordt daarmee dus een belangrijk onderdeel in de ranking. Het is dus ook extra van belang om teksten specifiek voor de doelgroep te schrijven. Zorg er voor dat je nieuwsgierigheid opwekt bij de lezer en probeer het gebruik van overbodige woorden zoals ‘jonge leergierige en creatieve online marketeer gezocht’ te vermijden.

Tip 5: Zo veel mogelijk filters

Hoe preciezer je bent, hoe groter de kans dat Google je hiervoor zal belonen. Het is voor Google van belang dat de kandidaat direct weet wat de locatie van het bedrijf is. Google laat je vacature immers niet eens zien wanneer je geen adres aangeeft. Wees ook volledig: Emmalaan 10 in Amersfoort gaat het stukken beter doen dan wanneer enkel de plaatsnaam Amersfoort vermeld wordt.

Zo is het aangeven van salaris ook belangrijk. Wist je al dat 1 op de 5 sollicitanten afhaakt bij het ontbreken van een concreet salaris? Het is niet verplicht om invulling te geven aan de filters ‘Salaris’ en ‘Dienstverband’, maar ontbreken deze filters op de vacaturepagina dan zal deze ook niet verschijnen wanneer een werkzoekende deze filters hanteert. Hoe rijker de vacature, hoe groter de kans op een hoger plekje in Google en op sollicitanten op je vacatures.

Tip 6: Maak je vacaturepagina mobielvriendelijk en snel

Het is al een tijdje bekend dat Google mobielvriendelijke pagina’s belangrijk vindt. Dit zal voor pagina’s met vacatures niet anders zijn. De verwachting is daarom ook dat vacatures die niet mobielvriendelijk zijn, minder goed zullen scoren in Google for Jobs. Test hier de mobielvriendelijkheid van jouw pagina.

Een belangrijk instrument om te bepalen of een website mobielvriendelijk is, is de snelheid. Websites die langzaam op gang komen, krijgen een slechtere beoordeling. Om het nog maar niet te hebben over de hoeveelheid gebruikers die je pagina al verlaten als ze langer dan drie seconden moeten wachten tot de pagina geladen is. Test hier de snelheid van jouw pagina.

Tip 7: Gebruik video’s op je vacaturepagina

Vacaturepagina’s worden gemiddeld 2,5 keer langer bekeken wanneer de pagina een video bevat. Verrijk daarom je vacaturepagina’s met een video. Naast dat je deze hierdoor vult met extra informatie op een visueel aantrekkelijke manier, blijven gebruikers er ook langer door op de pagina. Wanneer bezoekers langere tijd op een pagina blijven hangen, wordt deze pagina door Google beschouwd als waardevol. Waardevolle pagina’s worden weer positiever beoordeeld door Google. Daarnaast zullen gebruikers aantrekkelijke vacatures eerder delen dan een statische vacaturetekst. Des te meer links er naar je vacature leiden, hoe waardevoller deze wordt. Dit neemt Google uiteraard mee in de beoordeling. Last but not least: vergeet de video niet te vullen met metadata zodat deze nog beter gevonden wordt.

Tip 8: Links naar de vacaturepagina zijn belangrijk

Niet alleen om ervoor te zorgen dat werkzoekenden de vacature te zien krijgen, maar ook om de positie in Google for Jobs te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan backlinks van websites van derden, maar ook van bijvoorbeeld de homepage, werkenbij-site of een blog. Maak het de Googlebot zo makkelijk mogelijk om je vacatures te vinden. Zelfs indien deze op andere sites aan het crawlen is. ‘Gewone’ pagina’s worden momenteel door Google beter beoordeeld naarmate er meer kwalitatieve websites naar jouw pagina verwijzen. Het valt te verwachten dat Google deze wijze van beoordelen ook meeneemt naar Google for Jobs.

Tip 9: Meld aanpassingen in de sitemap

Om zo snel mogelijk de juiste persoon te vinden voor de vacature is het raadzaam om een goede sitemap te maken en deze aan te passen bij veranderingen. Vergeet deze verandering vervolgens niet door te geven aan Google. Maak het de Googlebot zo makkelijk mogelijk om je nieuwe vacature te indexeren.

Tip 10: Check of je vacature op Google for Jobs staat

Wanneer je vacatures op Google for Jobs staan is het wachten op sollicitaties. Wil je toch even extra verifieren of alles goed is gegaan dan kun je dit controleren in Google Search Console.

Het is belangrijk dit even goed na te gaan. In de afbeelding hierboven is bijvoorbeeld te zien dat er de afgelopen periode een aantal vacatures uit Google for Jobs zijn verdwenen.

Tip 11: Check je resultaten in Google Analytics

De resultaten van jouw vacatures in Google for Jobs kun je bekijken in Google Analytics. Ga naar acquisitie, alle verkeer en dan kanalen. Zet de primaire dimensie op bron/medium en zoek op “google_jobs_apply”.

Google-for-jobs-resultaten-google-analytics

Hulp nodig bij het inrichten van Google for Jobs?

Zonder programmeerkennis is het niet aan te raden om dit allemaal zelf op te pakken. Eerder gaven we ook al een aantal technische tips met betrekking tot de sitemap en hoe je ervoor kunt zorgen dat vacatures worden gevonden door de Googlebots.  Als je hier, of bij een van onze andere tips, hulp nodig hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Bedenk wel dat Google for Jobs geen vervanger is van andere online advertising kanalen. Wanneer het om personeelswerving gaat, kan het echter als uitstekende aanvulling dienen.

Deel dit artikel op:

Online Marketing Bureau: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het optimaliseren van je online marketing om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.