Tip 2: Implementeer google analytics 4

In Tip 2 leggen we stap voor stap uit hoe de implementatie van Google Analytics 4 in zijn werk gaat. De urgentie van deze implementatie is hoog, gezien de Universal versie van Google Analytics vanaf 1 juli 2023 zal stoppen met het verwerken van hits. Dat betekent dat er vanaf dit moment (in ieder geval in de onbetaalde versie) geen data meer verzameld zal worden.  

 Tip 3 is het vervolg op Tip 2 en neemt je mee door de noodzakelijke basisinstellingen in je nieuwe Google Analytics 4 omgeving. 

Tip 2. Implementeer Google Analytics 4

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics. GA4 is specifiek ontworpen om gebruikers meer inzicht en flexibiliteit te bieden bij het analyseren van hun websiteverkeer en gebruikersgedrag.

Wat is Google Analytics (4)?

Google Analytics is het webanalyseplatform van Google dat het mogelijk maakt om alle activiteiten die op een website plaatsvinden te tracken. Denk bijvoorbeeld aan inzicht in de meest bezochte pagina’s, via welke kanalen je bezoekers komen en het aantal en soort conversies. Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwe versie van Universal Analytics (UA).

Waarom Google Analytics 4?

GA4 is ontworpen om te voldoen aan de veranderende behoeften van gebruikers en de evoluerende privacywetgeving, zoals de GDPR en de CCPA. Het biedt een aantal nieuwe functies en mogelijkheden, zoals een betere cross-device tracking, machine learning mogelijkheden en meer privacyvriendelijke dataverzameling.

Het installeren van Google Analytics (GA4) op je website biedt verschillende voordelen op het gebied van meetbaarheid en inzicht in het gedrag van gebruikers op je website:

N

Inzicht in het gedrag van gebruikers: Met GA4 kun je het gedrag van gebruikers op je website volgen en analyseren, zoals hoe lang ze op je website blijven, welke pagina's ze bezoeken, welke links ze aanklikken en meer. Deze gegevens kunnen je helpen om te begrijpen hoe gebruikers met je website omgaan en waar ze eventueel afhaken.

N

Conversietracking: Met GA4 kun je eenvoudig conversies bijhouden, zoals aankopen, contactformulieren, aanmeldingen, enzovoort. Dit kan je helpen om te begrijpen welke delen van je website de meeste conversies opleveren en welke misschien moeten worden geoptimaliseerd.

N

Doelgroepinzichten: GA4 biedt ook inzicht in de doelgroep die je website bezoekt, zoals demografische gegevens, interesses en locatie. Dit kan je helpen om te begrijpen wie je doelgroep is en welke soorten inhoud en marketingactiviteiten hen aanspreken.

N

Geïntegreerde meetfuncties: GA4 is geïntegreerd met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google Tag Manager, waardoor je de prestaties van je advertenties kunt bijhouden en eventuele problemen kunt oplossen met tags en tracking.

Kortom, GA4 biedt een schat aan waardevolle informatie over je website en gebruikers, waardoor je betere beslissingen kunt nemen over de inhoud, de gebruikerservaring en de marketingactiviteiten van je website.

Implementatie Google Analytics 4

Voor de implementatie van GA4 hebben we een stappenplan samengesteld, bestaande uit 3 hoofdonderwerpen:

Stap 1: GA4 account aanmaken
Stap 2: Implementeer GA4 in GTM
Stap 3: Test je GA4 implementatie in GTM & GA4 Debugview

We lopen samen door alle stappen met duidelijke afbeeldingen en video’s. Succes!

Stap 1: GA4 account aanmaken

  1. Ga naar Google Analytics: https://analytics.google.com/.
  2. Maak een account aan. We doorlopen samen het stappenplan.
Google Analytics 4 Stappenplan account aanmaken

3. Geef je account een naam (vaak de bedrijfsnaam).
4. Selecteer de “Instellingen voor gegevens delen voor account” die voor jou van toepassing zijn. Wij adviseren enkel “Bijdragen aan modellering” en “Zakelijke inzichten” te selecteren.
5. Klik op “Volgende”.

Google Analytics aanmaken stap 1

6. Geef je property een naam. Wij adviseren “GA4 – Bedrijfsnaam” in te vullen.
7. Selecteer het land en de tijdszone waar jouw bedrijf staat ingeschreven.
8. Selecteer de juiste valuta.
9. Onder “Geavanceerde opties verbergen” kun je “
Een Universal Analytics-property maken” aanvinken. Echter verzamelen Universal Analytics-property’s geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023. We raden je daarom aan enkel een Google Analytics 4-property aan te maken. Controleer dus even of deze optie staat uitgevinkt.
10. Klik op “Volgende”.

Google Analytics aanmaken stap 2

11. Selecteer de branchecategorie waar jouw bedrijf onder valt.
12. Selecteer de bedrijfsgrootte van jouw bedrijf.
13. Klik op “Volgende”.

Google Analytics aanmaken stap 3

14. Selecteer de bedrijfsdoelen die voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
15. Klik op “Maken”.

Google Analytics aanmaken stap 4

16. Accepteer de voorwaarden van Google.
17. Selecteer “Web” als platform.

Google Analytics aanmaken stap 5

18. Vul de URL van jouw website in.
19. Geef je stream een naam (vaak de bedrijfsnaam).
20. Klik op “Stream maken”.

Google Analytics aanmaken stap 6

Stap 2: Implementeer GA4 in Google Tag Manager

21. Kopieer jouw metings-ID.
22. Ga naar jouw (in Tip 1 gemaakte) Google Tag Manager account: https://tagmanager.google.com/.

Google Analytics aanmaken stap 7

23. Selecteer “Tags” in de linker kolom.
24. Klik op “Nieuw”.

Google Analytics aanmaken stap 8

25. Geef de tag een naam. Wij adviseren “GA4 – Tag configuratie” te gebruiken. Zo weet je altijd precies om welke tool en welk Tagtype het gaat.
26. Selecteer bij Tagtype: “Google Analytics: GA4-configuratie”.
27. Plak je metings-ID in het gelijknamige vak.
28. Selecteer bij triggers: “All pages”.
29. Klik op “Opslaan”.

Google Analytics aanmaken stap 9

Stap 3: Test je GA4 implementatie in GTM & GA4 Debugview

30. Test in de “werkruimte” van Google Tag Manager via de voorbeeldweergave rechtsboven of de GA4 Tag wordt afgevuurd op jouw website URL.
31. Test in GA4 via de Debugview of er “Page_view” gebeurtenissen binnenkomen van de pagina’s die je bekijkt. Zorg ervoor dat je deze pagina’s bekijkt in de voorbeeldweergave van GTM.

Volg hiervoor de stappen uit onderstaande video. 

Test geslaagd? Publiceer dan de container door rechtsboven op “verzenden” te klikken in de Google Tag Manager interface. Vervolgens voeg je een beschrijvende naam toe van jouw werkzaamheden. In dit geval “implementatie GA4”. En klik op “publiceren”.

Google Analytics aanmaken stap 10

Gefeliciteerd! Je hebt GA4 geïmplementeerd in GTM! Vanaf nu worden er gegevens verzameld over het bezoek aan jouw website.

“Veel MKB-ondernemers hebben niet de
juiste kennis in huis om mee te liften op
het succes van online.”

25 Tips: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het vergroten van je online brand awareness om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.