Van bezoekers naar klanten door conversie optimalisatie

Voor alle ondernemers die online actief zijn is inzicht in conversie optimalisatie cruciaal. Met conversie optimalisatie verhoog je de effectiviteit van je online marketinginspanningen én breng je je sales tot een maximale capaciteit.

Dit is ook de reden dat conversie optimalisatie de laatste én meest essentiële stap is binnen onze 3 PEAK’s online marketing strategie.

Van bezoekers naar klanten door conversie optimalisatie?

Maar wat is conversie optimalisatie precies? En hoe bereken je je conversiepercentage? Hoe zet je conversie optimalisatie in om je omzet te maximaliseren en wat zijn nou relevante tools om in dit proces te gebruiken?

In dit blog leggen we het je allemaal uit. Ook geven we 10 conversie optimalisatie tips die jij kunt toepassen bij het optimaliseren van jouw website. Meer bezoekers worden leads, en meer leads worden klanten!

Wat is conversie optimalisatie?

Laten we beginnen met: wat is een conversie? De betekenis van een conversie is een gewenste actie die een bezoeker uitvoert op een website of in een digitale marketingcampagne. Deze gewenste actie zal variëren, afhankelijk van het doel van je campagne of het doel van de content op je website. Veelvoorkomende vormen van conversies zijn:

  • Aankoopconversie: de bezoeker gaat over tot het aankopen van een product of dienst via jouw website.
  • Leadgeneratie: de bezoeker vult een formulier in, of verstrekt zijn of haar contactgegevens. Het doel is om potentiële klanten te identificeren voor toekomstige marketinginspanningen.
  • Abonneeconversie: de bezoeker schrijft zich in als abonnee voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of updates.
  • Downloadconversie: de bezoeker download content van jouw website, zoals bijvoorbeeld een e-book, een whitepaper of software.
  • Formulierinvulling: de bezoeker vult op jouw website een enquête of een contactformulier in. 

Als we de betekenis van conversie samenvoegen met de betekenis van optimalisatie, draait conversieoptimalisatie dus om het het optimaliseren van het proces om bezoekers tot gewenste acties te laten over gaan. Kortom: meer resultaat uit je conversies. Door verschillende technieken toe te passen en pijnpunten aan te pakken optimaliseer je je website met als doel zoveel mogelijk bezoekers te converteren naar klanten en/ of leads. Je kunt je website op alle denkbare manieren optimaliseren. Denk aan de kleur van buttons/ CTA’s, de inhoud van je content, de inrichting van je orderproces, je websitesnelheid, je zoekfunctie, je funnels, je online marketing strategie, etc.

Wat is CRO?

CRO is een andere benaming voor conversie optimalisatie. De afkorting CRO staat voor Conversion Rate Optimization en dat betekent het optimaliseren van je website om het conversieratio te verhogen. Het conversieratio is het percentage dat aangeeft hoeveel procent van jouw websitebezoekers tot een conversie zijn gekomen, ook wel conversiepercentage genoemd. Lees meer over het berekenen van het conversiepercentage in het volgende hoofdstuk.

Hoe bereken je conversie?

Om stilstand of vooruitgang te detecteren, is het is cruciaal om je conversies te meten. Het biedt namelijk inzicht in hoe effectief jouw website of campagne is in het behalen van je beoogde doelen. Dit inzicht is zeer belangrijk om te bepalen of je je online marketingbudget op de juiste manier inzet. En om het succes van je online marketinginspanningen te meten en te optimaliseren.

Maar hoe bereken je conversies? Daarvoor wordt een percentage gebruikt: het conversiepercentage, ook wel conversieratio genoemd. En wat is dan het conversiepercentage? Het conversiepercentage is het gemiddelde aantal conversies per advertentie-interactie. Dit wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal advertentie-interacties dat in dezelfde periode aan een conversie kan worden gekoppeld. 

Voorbeeld berekenen conversie percentage:

Stel dat je een online advertentiecampagne hebt lopen om een product te verkopen. Je hebt in totaal 1000 mensen naar de productpagina geleid met behulp van de advertentie. Van die 1000 bezoekers hebben 50 mensen daadwerkelijk het product gekocht (product gekocht = de conversie die je in dit geval meet). 

Het conversiepercentage wordt dan als volgt berekend: 

Conversiepercentage = (Aantal conversies / Aantal bezoeken) * 100 

Conversiepercentage = (50 / 1000) * 100 

Conversiepercentage = 5% 

Waarom is conversie optimalisatie essentieel voor het maximaliseren van je omzet?

N

Verhoogd return on investment (ROI): conversie optimalisatie helpt je om het meeste uit je bestaande websiteverkeer te halen. Door het percentage bezoekers dat converteert naar klant of lead te verbeteren, verhoog je automatisch de ROI van je marketingcampagnes. Dit betekent: meer conversies met dezelfde hoeveelheid verkeer en marketinguitgaven.

N

Verbeterde klantervaring: het proces van conversie optimalisatie dwingt je je te richten op het verbeteren van verschillende aspecten van je website en van de totale gebruikerservaring. Een goed geoptimaliseerde website zorgt voor een soepele en plezierige reis voor bezoekers, waardoor de kans groter is dat ze de gewenste acties uitvoeren.

N

Besluitvorming gebaseerd op cijfers: conversie optimalisatie is gebaseerd op meetbaar resultaat. Door gegevens te verzamelen over gebruikersgedrag, voorkeuren en interacties met je website, kun je weloverwogen beslissingen nemen over welke elementen u wilt optimaliseren voor betere conversies.

N

Concurrentievoordeel: in een zeer competitief online landschap verkrijgen bedrijven die investeren in conversie optimalisatie automatisch een concurrentievoordeel. Door je conversiepercentages voortdurend te verfijnen en te verbeteren, onderscheid je je van je concurrenten en zul je meer klanten aantrekken.

N

Inzicht in de behoeften van je klanten: tijdens het proces van conversie optimalisatie verkrijg je waardevolle inzichten in hoe je klanten zich gedragen, wat hun beslissingen drijft en welke barrières ze ervan weerhouden om te converteren. Deze kennis kan weer andere marketingstrategieën ondersteunen en de algehele klantbetrokkenheid verbeteren.

Al bovenstaande punten maken conversie-optimalisatie een cruciaal aspect van online marketing, dat zich richt op het maximaliseren van de impact van je marketinginspanningen en het verhogen van je sales. Door de gebruikerservaring van je website continu te optimaliseren, verschillende strategieën te testen én datagestuurde beslissingen te nemen, kun je je conversiepercentages verhogen en meer succes behalen met je online marketingactiviteiten.

Quote conversie optimalisatie

Steve Krug – “By doubling your conversion rate with CRO you can grow your sales and reach your goals much faster than by increasing your traffic.”

10 tips voor het verhogen van je conversies

Het ultieme doel van CRO is om zoveel mogelijk website bezoekers te veranderen in tevreden klanten. Hier volgen tien waardevolle conversie optimalisatie tips: 

Tip 1: Voer A/B-tests uit

A/B-testen is een essentieel onderdeel van CRO. Het houdt in dat je twee versies van een webpagina (bijvoorbeeld een landingspagina of een call-to-action) maakt en test welke versie beter presteert. Door A/B-tests uit te voeren, kun je objectief bepalen welke elementen van je website of advertenties het meest effectief zijn in het stimuleren van conversies. 

Tip 2: Optimaliseer de gebruikerservaring

Een naadloze gebruikerservaring is cruciaal voor het verhogen van het conversiepercentage. Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is, snelle laadtijden heeft en dat de call-to-action duidelijk en opvallend is. Minimaliseer ook afleidingen op de pagina om de aandacht van de bezoekers op de belangrijkste elementen te richten. 

Tip 3: Gebruik aantrekkelijke en relevante inhoud

Zorg ervoor dat de inhoud van je website of advertenties relevant en waardevol is voor je doelgroep. Gebruik boeiende koppen, duidelijke voordelen en overtuigende taal om bezoekers te overtuigen om actie te ondernemen. 

Tip 4: Verminder frictie in het conversieproces

Identificeer mogelijke obstakels die bezoekers kunnen tegenkomen bij het voltooien van een conversie, zoals ingewikkelde formulieren of verplichte accountregistraties. Vereenvoudig het proces en maak het zo moeiteloos mogelijk voor gebruikers om te converteren. 

Tip 5: Maak gebruik van sociale bewijskracht

Mensen worden vaak beïnvloed door het gedrag van anderen. Laat positieve recensies, testimonials of statistieken zien die de waarde van je product of dienst bevestigen. Sociaal bewijs kan het vertrouwen vergroten en potentiële klanten overtuigen om actie te ondernemen. 

Tip 6: Implementeer een duidelijke en krachtige call-to-action (CTA)

Plaats op strategische locaties op je website en in je advertenties een opvallende CTA-knop die duidelijk aangeeft welke actie je van de bezoeker verwacht. Gebruik actiegerichte woorden die een gevoel van urgentie opwekken, zoals “Koop nu,” “Schrijf je in” of “Ontvang een offerte.” 

Tip 7: Optimaliseer voor mobiel

Zorg ervoor dat je website en landingspagina’s goed functioneren op mobiele apparaten. Met een groeiend aantal gebruikers dat mobiele apparaten gebruikt, is het essentieel om een mobielvriendelijke ervaring te bieden. Slechte mobiele prestaties kunnen potentiële klanten afschrikken en conversies verminderen. 

Tip 8: Bied waardevolle incentives aan

Stimuleer conversies door waardevolle incentives aan te bieden, zoals kortingen, gratis verzending, proefperiodes of gratis downloads. Zorg ervoor dat deze incentives relevant zijn voor je doelgroep en de waarde van je aanbod benadrukken. 

Tip 9: Gebruik visuele elementen effectief

Afbeeldingen en video’s kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om de aandacht van bezoekers te trekken en hen te overtuigen om te converteren. Gebruik kwalitatieve visuals die je product of dienst in actie tonen, en zorg ervoor dat ze consistent zijn met je merkidentiteit. 

Tip 10: Optimaliseer de laadsnelheid van je website

Snelle laadtijden zijn essentieel voor een positieve gebruikerservaring. Bezoekers hebben weinig geduld en zullen eerder afhaken als je website traag laadt. Comprimeer afbeeldingen, minimaliseer code en gebruik caching om de laadsnelheid te verbeteren. 

Het implementeren van deze tips kan je helpen om het conversiepercentage van je online marketinginspanningen verder te verhogen. Onthoud wel dat conversie optimalisatie een voortdurend proces is, waarbij je regelmatig moet testen, meten en optimaliseren om het best mogelijke resultaat te behalen. 

Conversie optimalisatie tools

Om je conversies te verhogen met bovenstaande tips moet je natuurlijk wel de juiste informatie tot je beschikking hebben. De enige manier om deze informatie te vergaren is door gebruik te maken van verschillende digitale tools. Er zijn veel verschillende conversie optimalisatie tools beschikbaar, maar we lichten hieronder een topje van de ijsberg toe: 

N

Google Analytics

Google Analytics is een van de meest essentiële tools voor conversie optimalisatie en mag niet ontbreken in dit lijstje. Hoewel het voornamelijk bekend staat als een krachtige webanalysetool, biedt het ook waardevolle functies voor het meten en verbeteren van conversies. Zo kun je:  

  • Doelconversies bijhouden: Met Google Analytics kun je doelconversies instellen, zoals aankopen, inschrijvingen, contactformulieren indienen, enz. Hiermee kun je bijhouden hoeveel conversies er plaatsvinden op je website. 
  • Trechtervisualisaties maken: Google Analytics biedt de mogelijkheid om trechtervisualisaties te maken, wat je inzicht geeft in het pad dat gebruikers volgen op je website voordat ze converteren of afhaken. Hiermee kun je knelpunten en kansen voor optimalisatie identificeren. 
  • Demografische gegevens analyseren: Door demografische gegevens van je doelgroep te analyseren, kun je beter begrijpen wie je gebruikers zijn en welke segmenten mogelijk hogere conversieratio’s hebben. Dit kan helpen bij het personaliseren van de gebruikerservaring. 
  • Zoekopdrachten en zoekwoorden analyseren: Door te analyseren welke zoekopdrachten en zoekwoorden gebruikers naar je website leiden, kun je zien welke marketinginspanningen effectief zijn en welke content aantrekkelijk is voor je doelgroep. Note: deze functionaliteit is enkel werkzaam in GA4 wanneer Google Search Console is ingesteld en gekoppeld. 
  • Paginaweergaven en bounces analyseren: Het analyseren van paginaweergaven en bouncepercentages kan je helpen te begrijpen welke pagina’s minder effectief zijn in het vasthouden van gebruikers, en waar mogelijk optimalisatie nodig is. 
N

Google Optimize

Google Optimize is een gebruiksvriendelijke A/B-test- en personalisatietool die wordt geleverd door Google. Met deze tool kunnen marketeers verschillende versies van webpagina’s maken en testen om te bepalen welke versie het beste presteert in termen van conversies. Daarnaast biedt Google Optimize ook de mogelijkheid om gepersonaliseerde ervaringen te creëren voor specifieke doelgroepsegmenten. 

Note
Hier plaatsen we meteen een note bij: per 30 september zal Google Optimize niet meer beschikbaar zijn. Google stopt met Google Optimize vanwege veroudering. In de tool ontbreken nog veel functies waar klanten wel om vragen. Daarom is Google momenteel bezig met oplossingen die de gebruikerservaring verbeteren, door test-tools te integreren in GA4. Binnenkort volgt ons blog met altenatieven voor Google Optimize.

N

Hotjar

Hotjar is een alles-in-één conversie-optimalisatietool waarmee je inzicht krijgt in het gedrag van je websitebezoekers. Met functies zoals heatmaps, scrollmaps, opnames van bezoekerssessies en enquêtes, kun je zien hoe gebruikers met je website omgaan en waar ze mogelijk vastlopen of afhaken. Deze inzichten helpen bij het identificeren van optimalisatiekansen.

Bovenstaande tools zullen je waardevolle inzichten en functionaliteiten bieden om je website te optimaliseren en je conversiepercentages te verhogen. Ze helpen je aan relevante managementinformatie en daarmee meetbare resultaten. Op basis daarvan kun je datagestuurde beslissingen nemen en de gebruikerservaring van je website continu verbeteren.

De conversie van je webshop verhogen?

In het volgende blog gaan we dieper in op specifiek het verhogen van de conversies van je webshop. Dit verdiepende blog over conversie optimalisatie voor webshops zal naar verwachting in september worden gepubliceerd.

Het juiste bureau voor conversie optimalisatie?

Op zoek naar het juiste bureau voor conversie optimalisatie? Bij PEAK Online Marketing hanteren we onze unieke 3 PEAK’s strategie.
In 3 stappen begeleiden we je naar verkeer dat converteert:
 

1. Meetbaar resultaat
2.
Online verkeer
3. Conversie optimalisatie

Wij nemen je als gedegen professionals mee in de klim van onze 3 PEAK’s. Met onze unieke en hands-on strategie optimaliseren we jouw online marketing in 3 stappen. Alleen samen kunnen we de top bereiken!

Vond je dit artikel nuttig?

Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

Deel dit artikel op:

25 Tips: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het vergroten van je online brand awareness om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.