Lokale SEO: 10 tips voor lokale zoekmachine optimalisatie

Lokale SEO verbetert de online vindbaarheid van jouw bedrijf in de buurt.

Wist jij dat bijna de helft van alle zoekopdrachten lokaal gericht zijn? Toch heeft 56% van alle bedrijven nog niet eens een Google Mijn Bedrijf pagina opgezet. Door lokale zoekmachine optimalisatie te gebruiken, kun jij je onderscheiden van de concurrentie.

Lokaal gevonden worden wordt steeds belangrijker en er is grote winst te behalen met een paar simpele stappen. In dit artikel lees je alle tips and tricks om jouw lokale vindbaarheid te verbeteren.

Wat is lokale SEO?

Local SEO staat voor lokale zoekmachine optimalisatie. Het is een marketingtechniek die het mogelijk maakt om gevonden te worden door klanten die in de buurt van je bedrijf zijn. Met lokale SEO stem je jouw website en online marketing af op specifieke geografische gebieden. Hiermee onderscheidt het zich van normale SEO, waar je je richt op reguliere zoekmachine optimalisatie.

Local SEO is erop gericht dat jouw bedrijf gevonden wordt als potentiële klanten zoeken naar zoektermen met een lokale zoekintentie. De zoekresultatenpagina van Google, ook wel bekend als de SERP, is sterk gepersonaliseerd en gelokaliseerd voor elke gebruiker. Dit wil zeggen dat de zoekresultaten die Google laat zien verschillen op basis van de zoekgeschiedenis en locatie van de gebruiker.

Wat zijn lokale zoektermen?

Maar wat zijn lokale zoektermen? Hieronder een aantal voorbeelden:

  • “Kapper in de buurt”
  • “Loodgieter Amsterdam”
  • “Supermarkt”
  • “Lenzen kopen”

Zoals je ziet kunnen lokale zoektermen een specifieke locatie bevatten. Hier zoekt iemand dus letterlijk naar iets in een bepaalde regio of stad. Maar dit hoeft niet zo te zijn. De algoritmes van Google worden steeds slimmer en kunnen inschatten welke zoekintentie de gebruiker heeft. Als jij bijvoorbeeld “weer” intoetst in Google, dan krijg je geen uitleg te zien wat dit is, maar het actuele weer op de locatie waarvandaan jij de zoekactie doet. Zo is Google steeds beter in staat om waardevolle zoekresultaten te tonen die in lijn zijn met de daadwerkelijke zoekintentie.

Lokale zoekopdracht in Google

Lokale zoekresultaten

Wat zijn lokale zoekresultaten pagina’s ofwel SERPs?

Bij lokale zoekresultaten die door Google getoond worden, maken we onderscheid tussen twee soorten: het Local Pack en gelokaliseerde zoekresultaten. Het doel van lokale SEO is om zichtbaar te zijn in beide categorieën.

Local Pack

Het Local Pack, of Local 3 Pack, refereert naar de top 3 resultaten in Google Maps. In deze resultaten worden alleen lokale bedrijfsvermeldingen getoond. Het Local Pack staat bij zoekopdrachten in Google bovenaan de organische zoekresultaten. Het biedt hiermee mooie kansen om zichtbaarheid voor lokale zoektermen te verbeteren.

Gelokaliseerde zoekresultaten

Gelokaliseerde zoekresultaten zijn standaard zoekresultaten, maar dan van lokale ondernemingen. Dit zijn de normale blauwe linkjes die je kent van Google.

Local Search in Google. Het Local Pack en gelokaliseerde zoekresultaten

Hoe werkt local SEO en wat bepaalt de ranking van lokale zoekresultaten?

We weten nu wat lokale SEO is, maar hoe werkt het? Hoe bepaalt Google wat de gebruiker te zien krijgt bij een lokale zoekopdracht?

Google is zo vriendelijk geweest om een aantal lokale ranking factoren publiekelijk te delen. Lokale zoekresultaten worden beïnvloed door de volgende punten:

  • Relevantie;
  • Afstand;
  • Prominentie.

Hieronder lichten we deze kort toe. Bij het opzetten van jouw lokale SEO strategie is het belangrijk deze punten in je achterhoofd te houden voor een optimaal resultaat.

Relevantie

Relevantie geeft aan hoe goed jouw bedrijfsprofiel aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Google doet een inschatting hoe goed de diensten en producten die jij aanbiedt overeenkomt met de zoekopdracht die wordt geplaatst.

Afstand

Afstand is het meest vanzelfsprekende criterium voor lokale vindbaarheid. Google houdt rekening met hoe ver jouw bedrijf verwijderd is van de locatieterm die in een zoekopdracht is gebruikt, of de locatie waarvandaan iemand de zoekopdracht plaatst.

Prominentie

Prominentie refereert naar de bekendheid van een bedrijf. Het aantal online vermeldingen is hier een belangrijk criterium. Ook de mening van de consument wordt hier meegenomen, zodat positief beoordeelde bedrijven een hogere ranking krijgen bij lokale zoekopdrachten.

Waarom local SEO belangrijk is

Nu je weet wat lokale SEO is, kun je je afvragen waarom je dit zou moeten toepassen binnen jouw bedrijf.

Hieronder delen we vijf redenen waarom local SEO werkt.

5 redenen waarom lokale SEO werkt

1.  Lokale bedrijven zoeken via het internet wordt steeds populairder

Het aantal zoekopdrachten waarvoor lokale zoekresultaten worden vertoond stijgt alleen maar. In de afgelopen 10 jaar is het aantal lokale zoekopdrachten ruim 350 keer groter geworden. Vandaag de dag hebben bijna de helft van alle zoekopdrachten een lokale zoekintentie en het ziet er niet naar uit dat deze trend op korte termijn verandert. Met het inzetten op lokale SEO spreek je dus een grote groep potentiële klanten aan.

2.  Hoge conversies

Lokale zoekmachine optimalisatie levert relatief een erg hoge conversieratio op. In sommige gevallen is de conversieratio wel 1 op 2. De hoofdreden hiervoor is simpel: gebruikers die een lokale zoekopdracht invullen op Google hebben vaak de intentie om hetgeen dat ze zoeken te kopen.

3.  Mobile first

Lokale SEO speelt ook perfect in op een andere trend in Google. Steeds meer zoekopdrachten worden gedaan vanaf een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. Lokale zoekresultaten worden op desktop én mobiel internet getoond. In het geval van het Local 3 Pack dat we eerder besproken hebben soms zelfs bovenaan alle organische zoekresultaten!

Lokale zoekresultaten op mobiel

4.  Er is minder concurrentie

Lokale SEO is een makkelijke manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Zo heeft 56% van alle bedrijven nog niet eens een bedrijvenpagina aangemaakt in Google Mijn Bedrijf. Door dit wel te doen, heb je dus direct een voorsprong op misschien wel de helft van je concurrenten.

5.  Lagere kosten en gratis lokale SEO methoden

Veel mogelijkheden op het gebied van lokale zoekoptimalisatie zijn gratis. Zelfs zonder een marketingbudget kan jij dus de online vindbaarheid van je bedrijf verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het claimen van een bedrijfspagina in Google My Business. Dit is kosteloos en vergroot direct je zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten. Hetzelfde geldt voor verschillende andere online bedrijvengidsen.

Voor wie is local SEO?

We krijgen bij PEAK Online Marketing vaak de vraag wanneer het investeren in lokale SEO de moeite waard is voor een bedrijf. Het antwoord hierop is simpel: local SEO is interessant voor bedrijven met een lokale focus of één of meerdere fysieke adressen. Met lokale SEO kun je voor elke locatie een aparte lokale strategie opzetten die zorgt dat de vindbaarheid van jouw bedrijf afgestemd is op die regio.

Is local SEO dan voor elk bedrijf relevant? Het antwoord is nee. Als je echt geen lokale component hebt en alleen landelijk actief bent, dan is investeren in lokale SEO geen goed idee. Denk hier aan grote landelijke webshops zonder fysieke winkel. Voor bijvoorbeeld Bol.com heeft het geen enkel nut een lokale marketingstrategie op te zetten. Hier is een focus op traditionele zoekmachine optimalisatie een beter idee.

Is lokale SEO ook voor jouw bedrijf belangrijk?

Vraag onze gratis quickscan aan en wij zoeken het voor je uit.

10 tips om de lokale vindbaarheid van je bedrijf te verbeteren

Nu je weet hoe belangrijk het is om je lokale SEO op orde te hebben, delen we graag met je hoe je dit in de praktijk voor elkaar kunt krijgen.

Met onze tien tips om je lokale SEO te verbeteren kun jij zorgen dat je gevonden wordt door potentiële klanten bij jou in de buurt.

Om het zo makkelijk mogelijk te maken delen we eerst alle local SEO tips in een infographic. Hierna lichten we elke tip verder toe, zodat je precies weet wat je te doen staat. Daar gaan we!

Infographic Local SEO Tips

Al onze local SEO tips in een handige infographic. Deel deze met je netwerk!

1.   Naam, adres en telefoonnummer (NAT)

We beginnen met de meest basale tip. Google en andere zoekmachines werken met standaard datavelden die iets zeggen over jouw bedrijf. De belangrijkste standaarddata die overal vindbaar moet zijn is NAT informatie. NAT staat voor naam, adres en telefoonnummer.

Met SEO in het algemeen is het extreem belangrijk dat je een heldere en eenduidige structuur aanbiedt aan Google. Het laatste dat je wil is Google in de war brengen. Dit is ook met NAT data het geval. Zorg er dan ook voor dat je NAT gegevens overal correct en op dezelfde manier vermeld worden. Noteer deze op een aparte plek, zoals de footer van je website, en zorg dat je vervolgens altijd dezelfde gegevens gebruikt als je deze ergens anders in moet vullen.

NAT informatie in de footer van je website

2.  Google My Business

Als je succesvol wil zijn met lokale zoekmachine optimalisatie, moet je een vermelding opeisen binnen Google Mijn Bedrijf. Dit zorgt er niet alleen voor dat jouw bedrijf wordt weergegeven in Google Maps, maar ook tussen de lokale zoekresultaten die op Google worden getoond.

Een Google Mijn Bedrijf account is gratis en biedt jou de mogelijkheid om beter vindbaar te zijn in Google. Hiernaast kun je op een betrouwbare manier standaardinformatie over jouw bedrijf delen met de consument.

Na het opzetten van je Google Mijn Bedrijf account komt je bedrijfsinformatie naar voren in de zogenaamde Knowledge Graph die aan de de rechterkant te zien is in de zoekresultaten.

Een Knowledge Graph, kennisvenster in het Nederlands, is een groot pluspunt voor lokale SEO. Het trekt veel aandacht naar zich toe en deelt belangrijke bedrijfsinformatie met je klanten in één oogopslag. Het zorgt er ook direct voor dat de lokale online vindbaarheid van je bedrijf verbetert. Zo is volgens een onderzoek van Moz een Google Mijn Bedrijf account de belangrijkste factor (25%) voor het getoond worden in lokale zoekresultaten.

Het opzetten van een Google My Business account is daarom een simpele, maar zeer fundamentele stap binnen lokale SEO.

Knowledge Graph in Google, ook bekend als het kennisvenster

Hoe zet je een Google My Business account op?

Het aanmaken van een Google My Business account is eenvoudig en je wordt vanzelf door alle stappen heen geleid.

Je gaat naar Google My Business en logt in met je Google account. Als je al een bedrijf hebt geclaimd krijg je deze hier direct te zien. Je kunt hier ook een nieuw bedrijf claimen. Je doet dit door je bedrijfsnaam in te vullen en aan te geven dat het een nieuw bedrijf is.

Het is belangrijk dat je geen zoekwoorden gebruikt in je bedrijfsnaam. Houd het in deze stap puur bij de NAT gegevens die we zojuist hebben besproken.

Na het invullen van je NAT gegevens is het tijd voor de optimalisatie, zodat je het meest uit Google Mijn Bedrijf haalt.

Je bedrijf claimen via Google My Business

Hoe optimaliseer ik Google My Business?

1. Vul de uitgebreide bedrijfsgegevens in

Nadat je jouw bedrijf hebt geclaimd ben je nog niet klaar. Je gaat nu de overige informatie binnen Google Mijn Bedrijf verder invullen. Hoe uitgebreider je jouw account invult, hoe beter.

Begin met een duidelijke omschrijving van je bedrijf. Op deze plek gebruik je ook zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Vul je diensten in en geef aan in welke categorieën jouw bedrijf opereert.

2. Vermeld de openingstijden van je bedrijf

Het is belangrijk dat bezoekers kunnen zien wanneer jouw bedrijf bereikbaar is. Vul daarom gelijk je openingstijden in en zorg dat deze te allen tijde up-to-date blijven, ook tijdens vakantieperioden of feestdagen.

3. Voeg foto’s toe aan je bedrijfspagina

Foto’s zeggen veel over je bedrijf. Door deze toe te voegen aan Google Mijn Bedrijf krijgen bezoekers een beter beeld van je organisatie. Het zorgt voor een vertrouwd gevoel en een meer persoonlijke uitstraling.

4. Voeg jouw producten en diensten toe en deel interessante posts van je bedrijf

Google en andere zoekmachines zijn een uniforme manier overeengekomen voor het classificeren van verschillende data. Ook voor producten en diensten wordt dit gebruikt. Zorg dat je hier gebruik van maakt en deel jouw producten en diensten ook via Google Mijn Bedrijf. Dit helpt om deze beter zichtbaar te maken binnen Google en geeft op een vertrouwde manier overzicht aan potentiële klanten.

Je kan via Google Mijn Bedrijf ook relevante informatie delen met jouw klanten, zoals blogberichten, evenementen en aanbiedingen. Zorg dat je ook dit goed bijhoudt en dat je regelmatig nieuwe content deelt.

5. Verzamel Google reviews op je bedrijfspagina

Voor de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf zijn reviews erg belangrijk. Ze geven de klant een goede indruk van de producten of diensten die je te bieden hebt. Goede reviews kunnen de klant over de streep trekken en zo voor meer conversies zorgen.

Ook hebben ze een positief effect op de vindbaarheid van je bedrijf. De prominentie, die we eerder als belangrijke ranking factor hebben besproken, wordt hier namelijk positief door beïnvloed.

Verzamel reviews door tevreden klanten te vragen er een te plaatsen. Je kunt ze zo nodig over de streep trekken door een korting aan te bieden voor een nieuwe aankoop. Een kleine investering die veel waarde heeft voor jouw bedrijf.

6. Reageer op reviews van bezoekers

Zorg ook dat je actief bent via je bedrijfspagina. Reageer op reviews en deel deze op je website om vertrouwen te genereren. Ook als je een negatieve review krijgt moet je hierop reageren. Dit is hier misschien nog wel belangrijker dan bij de positieve reviews.

Activiteit op je Google My Business account is positief voor je ranking in Google. Ook dit draagt namelijk bij aan je prominentie.

3.   Vergeet Bing, Apple en de andere kanalen niet

We weten allemaal dat Google de grootste zoekmachine is, maar door andere zoekmachines te negeren, laat je kansen liggen. Bing heeft een marktaandeel van rond de 5% en ongeveer 850.000 gebruikers. Hier zitten potentiële klanten tussen voor jouw bedrijf.

Apple maakt gebruik van Safari en Apple Maps. Om binnen Apple Maps zichtbaar te zijn dient je bedrijf ook daar geregistreerd te zijn.

Er zijn ook meerdere kanalen waar reviews kunnen worden gedeeld. Een bekend veelgebruikt platform hiervoor is bijvoorbeeld Facebook. Zorg dat je reviews op Facebook en andere social media kanalen hetzelfde behandelt als die op Google Mijn Bedrijf.

Zorg dat je alle kansen aanpakt en houd het niet alleen bij Google!

Download de Lokale SEO checklist van 20 pagina’s en meer dan 100 checks om de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf te verbeteren.

4.   Optimaliseer je site voor lokale vindbaarheid

Een belangrijke stap voor SEO in het algemeen is het optimaliseren van jouw website. Binnen SEO noemen we dit een technische audit.

Met een technische audit komen een hoop belangrijke zaken aan bod. We adviseren je dit onderdeel uit te laten voeren door een professionele SEO consultant.

Tijdens een technische audit wordt er onder andere gekeken naar:

  • Het verbeteren van de laadsnelheid;
  • Het verbeteren van de gebruikerservaring, zowel op de desktop als via de mobiel;
  • Het oplossen van indexatieproblemen en zorgen dat de juiste pagina’s door Google geïndexeerd worden (zichtbaar gemaakt binnen zoekopdrachten);
  • Het oplossen en tegengaan van duplicate content.

Als het technische fundament niet goed is, zal je lokale vindbaarheid daar erg onder lijden. Een langzame website, matige (mobiele) gebruikerservaring en slecht geoptimaliseerde content maken het erg moeilijk om goed te scoren in Google. En als je pagina’s niet geïndexeerd worden, zijn ze überhaupt niet zichtbaar binnen zoekopdrachten.

Zorg dat je de basis niet vergeet door een technische audit uit te laten voeren voor je aan de slag gaat.

Vraag onze gratis quickscan aan om te zien wat PEAK Online Marketing hier voor je kan betekenen.

5.   Zoekwoorden onderzoek

Een ander belangrijk fundament dat je nodig hebt in de overige stappen van lokale SEO is je zoekwoorden onderzoek.

Door een lokaal zoekwoorden onderzoek uit te voeren kijk je of er al gezocht wordt op een hoofdzoekwoord in combinatie met de plaats waar je met jouw bedrijf gevestigd bent. Review de zoekwoorden waar je concurrentie in de buurt goed op scoort, zodat jij hiervan kunt leren en dit mogelijk zelfs kunt verbeteren. Met lokale zoekwoorden zullen de zoekvolumes waarschijnlijk een stuk lager zijn dan bij algemene zoekwoorden, maar vergeet niet dat je ook veel makkelijker een hoge plek binnen Google kunt krijgen en dat de conversie bij lokale zoekopdrachten een stuk hoger is.

Je zoekwoorden onderzoek levert data op waar je de rest van je marketing op gaat sturen. Een stap die je dus niet kunt overslaan voor je verder aan de slag gaat.

Het gebruik van de juiste tools voor je zoekwoorden onderzoek is heel belangrijk. Hiermee bespaar je een hoop werk en zorg je dat je goede data beschikbaar hebt. De kosten van deze tools kunnen wel aardig oplopen, dus ook voor deze stap adviseren we jou een professional te contacten die de juiste tools al ter beschikking heeft.

Een gedegen zoekwoorden onderzoek is essentieel voor een sterke lokale zoekmachine optimalisatie.

Bekijk onze SEO diensten om te lezen wat PEAK hier voor je kan betekenen.

6.   Een lokale landingspagina voor de bezoekers van je website

Een lokale landingspagina is een pagina op je website die speciaal is opgezet voor de lokale vindbaarheid. Hier gebruik je de keywords uit je zoekwoorden onderzoek. Ook noteer je de NAT informatie op deze pagina.

Naast je NAT gegevens kun je hier ook een Google Maps kaart plaatsen met de routebeschrijving naar jouw locatie. Deel je openingstijden en maak er een mooie pagina van met relevante informatie voor de klant.

Ook hier is het weer een goed idee om te kijken naar de concurrentie. Zo kun je inspiratie opdoen voor jouw lokale landingspagina.

Welke pagina moet je gebruiken als landingspagina? Dat hangt er vanaf. Je homepage is veruit de belangrijkste pagina op je website. Als je diensten dus sterk regionaal gebonden zijn en je één bedrijfslocatie hebt, raden we je aan je homepage hierop af te stemmen. Is dit niet het geval, dan kun je een aparte landingspagina maken.

Lokale landingspagina’s voor meerdere locaties

Als jouw bedrijf meerdere locaties heeft, dan betekent dit niet dat je geen lokale landingspagina kunt hebben. Je maakt in dit geval simpelweg een aparte landingspagina voor elke regio waar je gevestigd bent. Deze pagina’s optimaliseer je vervolgens voor lokale vindbaarheid in de buurt van de bijbehorende bedrijfslocatie.

Voorbeeld van een lokale landingspagina
Voorbeeld van een overzicht van alle vestigingen met elk een lokale landingspagina.

7.   Lokale links

Net als bij normale SEO zijn backlinks een belangrijk onderdeel van je lokale zoekmachine optimalisatie. Backlinks zijn links vanaf andere websites naar jouw pagina. Als je relevante backlinks hebt vergaard van vooraanstaande bedrijven, dan is dat een signaal aan Google dat jouw website als informatief en betrouwbaar beoordeeld kan worden.

Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van backlinks via plaatselijke dagbladen, lokale evenementen, sportverenigingen of andere bedrijven uit de buurt.

8.  Online bedrijfsvermeldingen aanmaken voor lokale SEO

Om lokaal vindbaar te zijn heb je citations, ook wel bekend als vermeldingen, nodig. Citations zijn online vermeldingen van je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en website.

Hoe vaker jouw bedrijf genoemd wordt op het internet, hoe krachtiger het signaal voor Google is dat je een sterke lokale aanwezigheid hebt op de plek waar jij gevestigd bent.

Voorbeeld van online vermeldingen in een bedrijfsgids.

Ga aan de slag met je vermeldingen door de volgende acties uit te voeren:

Check of je huidige online vermeldingen correct zijn

Zoals je weet is Google in de war brengen het laatste dat we willen bij lokale SEO. Check daarom of alle vermeldingen online correct zijn en up-to-date. Hier gebruik je de NAT gegevens die je hebt uitgewerkt. Deze stap is vooral belangrijk als er recentelijk iets veranderd is in je bedrijfsgegevens. Bijvoorbeeld als je verhuisd bent of een nieuw telefoonnummer hebt gekregen.

Maar hoe check je dan of alle online vermeldingen van jouw bedrijf juist zijn? Hiervoor gebruiken we Google. Je kunt hiervoor de volgende zoekopdrachten gebruiken in Google:

  • [Bedrijfsnaam] [vorige telefoonnummer]
  • [Bedrijfsnaam] [vorige adres]
  • [Adres] [vorige bedrijfsnaam]

Als je in deze zoekresultaten verkeerde bedrijfsgegevens als vermeldingen tegenkomt, zorg dan dat deze bijgewerkt worden naar de correcte NAT gegevens. Op veel online bedrijfsgidsen kun je zelf je bedrijfsgegevens aanpassen. Is dit bij de betreffende website niet het geval, contact dan het bedrijf dat we website beheert om dit te doen.

Maak nieuwe online vermeldingen aan

Ga ook actief aan de slag om meer online vermeldingen te verkrijgen. Er zijn veel verschillende plekken waar je dit kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan branche specifieke websites of websites van lokale ondernemingsverenigingen.

De makkelijkste plekken om zelf je online vermeldingen aan te maken zijn bedrijfsgidsen. Denk bijvoorbeeld aan De Telefoongids en Bedrijvenblad.

Je kan een uitgebreidere lijst van 24 verschillende bedrijfsgidsen vinden in onze Lokale SEO Checklist.

Download de gratis PDF om al jouw online vermeldingen op orde te krijgen.

9.   Local Business Schema Markup

We hebben al eerder genoemd dat Google data binnen een bepaalde categorie kan classificeren. Hierdoor weet Google precies wat voor informatie jij deelt. Via Schema Markup, of Structured Data, kun je hiervoor zorgen. Je voegt dan een tag of microdata toe aan de HTML van jouw website. Dit klinkt heel technisch, maar is vrij simpel te doen. Als je website via WordPress is gebouwd kan je hier bijvoorbeeld een plug-in gebruiken die dit voor jou doet. Je hoeft dan alleen de stappen die de plug-in aangeeft te volgen.

Er zijn verschillende soorten Schema. Denk aan een How To Schema, een FAQ Schema of een Local Business Schema.

Met een Local Business Schema laat jij aan Google zien dat je bedrijf lokaal actief is. Hierdoor maak je meer kans om hoog in de zoekresultaten te komen bij lokale zoekopdrachten.

WordPress plug-ins voor lokale SEO Schema Markup

De bekendste plug-in voor Local Schema Markup is de Yoast SEO plug-in. Yoast biedt een aparte add-on aan om lokale Schema data voor jou in je website in te bouwen. Ook wordt gelijk je Google Mijn Bedrijf en de locatie van je bedrijf op Google Maps getoond. Andere plug-in opties zijn Business Profile, Structured Data Schema en WPSSO PLM.

De Yoast plug-in voor WordPress met Local SEO Schema Markup

10. Lokale content

Onze laatste tip: schrijf lokale content. Door lokale content te schrijven laat jij zien in de regio actief te zijn. Het biedt ook veel mogelijkheden om via deze content lokale backlinks te verkrijgen, die jou weer helpen te ranken in Google als daar lokale zoekopdrachten worden gedaan.

Lokale content bedenken

Het schrijven van content is misschien wel de grootste uitdaging bij het schrijven van lokale SEO content. Daarom delen we hier drie tips waarmee jij ideeën voor lokale content kan opdoen.

Begin met je bedrijf

Begin bij jezelf en waar je bedrijf voor staat. Wanneer is je bedrijf ontstaan? Wat is je achtergrond? En wat heb je de klanten te bieden?

Schrijf over je klanten

Gebruik ervaringen die je hebt opgedaan met klanten. Je kunt bijvoorbeeld een lijst opstellen met veelgestelde vragen voor een specifieke locatie. Je kunt de resultaten van een afgerond project delen of een case study laten zien.

Testimonials en reviews

Testimonials en reviews creëren vertrouwen. Vergaar recensies en toon deze op je website. Dit kan via Google My Business en andere platforms of direct op je webpagina.

Hoe optimaliseer je content voor local SEO?

We weten dat het lastig kan zijn om sterke lokale content te schrijven. Waar moet je beginnen en waar moet je allemaal op letten? We lichten het puntsgewijs toe.

Titel

De titel is een erg belangrijke ranking factor voor Google en andere zoekmachines. Hier wil je jouw belangrijkste keyword, de locatie en je bedrijfsnaam in de titel opnemen. Zo weet je zeker dat je titel optimaal is afgestemd voor lokale vindbaarheid.

Meta descriptions

De meta description krijg je met zoekopdrachten te zien onder de titel van je pagina. Hier wil je een activerende tekst schrijven die uitnodigt op de link te klikken.

De URL

Om beter lokaal vindbaar te zijn kun je de locatie van je bedrijf in de URL van de pagina vermelden. Dit is een belangrijke locatie voor Google om te bepalen waar jouw website over gaat.

Headings

Het gebruik van headings is heel belangrijk voor SEO teksten in het algemeen. Je wilt dat Google de structuur van jouw site goed kan volgen en dit doe je door een duidelijke opdeling in de headings. Laat in je headings ook de locatie waar je actief bent terugkomen.

Interne links

Met behulp van interne linkbuilding maak je het voor Google makkelijker om je website te doorzoeken met hun algoritme. Dit noemen we ook wel crawlen. Link vanuit je lokale pagina door naar relevante pagina’s en zeker ook naar je producten. Des te langer iemand op jouw website actief blijft, des te sterker is het signaal naar Google dat zij gevonden hebben wat zij zochten. Dit is goed voor jouw ranking in vergelijkbare zoekopdrachten.

Externe links

Met externe links kunnen potentiële klanten worden verwezen naar waardevolle en informatieve bronnen. Hiernaast creëer je een connectie met de locatie waar je actief bent en gevonden wilt worden met zoekopdrachten.

Passende navigatie

Zorg dat je landingspagina’s opgenomen zijn in de navigatie van je website. Dit houdt in dat ze via de menustructuur zichtbaar zijn. Doe je dit niet, dan kan Google jouw pagina inschatten als ‘doorgeefpagina’. Dit zijn pagina’s die zich richten op specifieke zoektermen om bezoekers vervolgens naar een andere pagina te leiden en Google is hier geen fan van.

Local SEO checklist

Al onze tips en meer! Twintig pagina’s en meer dan 100 checks om de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf te verbeteren.

Download de lokale SEO checklist PDF van PEAK Online Marketing, zodat je zeker bent dat je niets vergeet!

Lokale-SEO-checklist-2022-cover

Local SEO uitbesteden?

We hebben je in dit artikel de handvatten gegeven om zelf aan de slag te gaan met lokale SEO. En door onze 10 belangrijkste tips te lezen, heb je de eerste stap richting een betere lokale online vindbaarheid al gezet!

Zoals je hebt gelezen, kun je veel van de tips zelf gemakkelijk toepassen. Wij raden je dan ook af om je lokale SEO als geheel uit te besteden aan een consultant. Jij staat zelf het dichtst bij je bedrijf en door jouw kennis en gevoel te delen, geef je een eerlijk en persoonlijk beeld van jouw organisatie. Ook kun je een hoop kosten besparen door zelf betrokken te zijn.

Maar wat zou een lokale SEO consultant dan wel voor je kunnen betekenen?

Zoals bij elke marketingactiviteit is het bij lokale SEO belangrijk dat je met de juiste dingen begint voordat je verder gaat. Een SEO professional kan jou helpen om met een gericht en passend stappenplan aan de slag te gaan.

Ook hebben zij de tools, ervaring en expertise om de belangrijke fundamentele stappen, zoals het zoekwoorden onderzoek en de technische optimalisatie van je website te begeleiden. Je zorgt hiermee dat de basis goed staat en dat je weet waarop jouw marketing zich moet richten om écht gevonden te worden.

Benieuwd wat PEAK Online Marketing voor je kan betekenen?
Vraag nu onze Quickscan aan!

Geschreven door

Dit artikel is een gastblog geschreven door Vito van Havik Online Marketing.

“Ik werk veel samen met PEAK en kan niets anders zeggen dan dat ik erg onder de indruk ben van de vakkennis, structuur en communicatie die zij bieden.

Alle mogelijke marketingbeslissingen worden via data inzichtelijk gemaakt, zodat je precies weet waar je jouw campagnes op moet sturen.

Ik zou je dan ook zeker aanraden contact op te nemen met PEAK, en wie weet spreken ook wij elkaar dan in de toekomst!”

 

Vond je dit artikel nuttig?

Dat zou natuurlijk heel mooi zijn! Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je juist vragen hebt of een topic ter discussie wilt stellen. PEAK staat altijd open voor contact. Wil je ons bellen of mailen? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel Mick op 06 53839811.

Deel dit artikel op:

Veelgestelde vragen over Lokale SEO

Wat is lokale SEO

Local SEO staat voor lokale zoekmachine optimalisatie. Het is een marketingtechniek die het mogelijk maakt om gevonden te worden door klanten die in de buurt van je bedrijf zijn. Met lokale SEO stem je jouw website en online marketing af op specifieke geografische gebieden. Hiermee onderscheidt het zich van normale SEO, waar je je richt op reguliere zoekmachine optimalisatie.

Meer lezen? Ga naar wat is lokale SEO?

Wat zijn lokale zoektermen?

Lokale zoektermen zijn zoektermen met een lokale zoekintentie. Bijvoorbeeld doordat een specifieke regio is toegevoegd bij de zoekactie. Ook worden zoekopdrachten vanuit Google Maps als zoektermen met een lokale zoekintentie gezien.

De algoritmes van Google worden steeds slimmer en kunnen inschatten welke zoekintentie de gebruiker heeft. Als jij bijvoorbeeld “weer” intoetst in Google, dan krijg je geen uitleg te zien wat dit is, maar het actuele weer op de locatie waarvandaan jij de zoekactie doet. Zo is Google steeds beter in staat om waardevolle zoekresultaten te tonen die in lijn zijn met de daadwerkelijke zoekintentie.

Meer lezen? Ga naar wat zijn lokale zoektermen?

Wat zijn SERPs (lokale zoekresultaten pagina's)?

Bij lokale zoekresultaten die door Google getoond worden, maken we onderscheid tussen twee soorten: het Local Pack en gelokaliseerde zoekresultaten. Het doel van lokale SEO is om zichtbaar te zijn in beide categorieën.

Meer lezen? Ga naar lokale zoekresultaten.

Wat is het Local Pack in Google?

Het Local Pack, of Local 3 Pack, refereert naar de top 3 resultaten in Google Maps. In deze resultaten worden alleen lokale bedrijfsvermeldingen getoond. Het Local Pack staat bij zoekopdrachten in Google bovenaan de organische zoekresultaten. Het biedt hiermee enorme kansen om zichtbaarheid voor lokale zoektermen te verbeteren.

Meer lezen? Ga naar lokale zoekresultaten.

Wat zijn gelokaliseerde zoekresultaten?

Gelokaliseerde zoekresultaten zijn normale zoekresultaten, maar dan van lokale ondernemingen. Dit zijn de normale blauwe linkjes die je kent van Google.

Meer lezen? Ga naar lokale zoekresultaten.

Wat bepaalt de ranking van lokale zoekresultaten?

Lokale zoekresultaten worden beïnvloed door de volgende ‘ranking factors’:

  • Relevantie
  • Afstand
  • Prominentie

Relevantie geeft aan hoe goed jouw bedrijfsprofiel overeenkomt met de zoekintentie van de gebruiker. Google doet een inschatting hoe goed de diensten en producten die jij aanbiedt overeenkomt met de zoekopdracht die wordt geplaatst.

Afstand is het meest vanzelfsprekende criterium voor lokale vindbaarheid. Google houdt rekening met hoe ver jouw bedrijf verwijderd is van de locatieterm die in een zoekopdracht is gebruikt, of de locatie waarvandaan iemand de zoekopdracht plaatst.

Prominentie refereert naar de bekendheid van een bedrijf. Het aantal online vermeldingen is hier een belangrijk criterium. Ook de mening van de consument wordt hier meegenomen, zodat positief beoordeelde bedrijven een hogere ranking krijgen bij lokale zoekopdrachten.

Meer lezen? Ga naar hoe werkt Local SEO?

Waarom is lokale SEO belangrijk?

  1. Het aantal zoekopdrachten waarvoor lokale zoekresultaten worden vertoond stijgt alleen maar. In de afgelopen 10 jaar is het aantal lokale zoekopdrachten ruim 350 keer groter geworden.
  2. Lokale zoekmachine optimalisatie levert relatief een erg hoge conversieratio op. In sommige gevallen is de conversieratio wel 1 op 2.
  3. Steeds meer zoekopdrachten worden gedaan vanaf een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. De locatie van het mobiele apparaat wordt meegewogen door Google in het bepalen welke zoekresultaten getoond worden. Met lokale SEO zorg je dat jouw bedrijf hier optimaal functioneert.
  4. Lokale SEO is een makkelijke manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Zo heeft 56% van alle bedrijven nog niet eens een bedrijvenpagina aangemaakt in Google Mijn Bedrijf. Door dit wel te doen, heb je dus direct een voorsprong op misschien wel de helft van je concurrenten.
  5. Veel mogelijkheden op het gebied van lokale zoekoptimalisatie zijn gratis. Zelfs zonder een marketingbudget kan jij dus de online vindbaarheid van je bedrijf verbeteren.

Meer lezen? Ga naar Waarom local SEO belangrijk is.

Hoe kan ik mijn lokale vindbaarheid verbeteren?

Tien tips om jouw lokale SEO te optimaliseren:

  1. Zorg dat je NAT (Naam, Adres, Telefoonnummer) gegevens overal correct en eenduidig zijn weergegeven. Op jouw website en elders op het internet.
  2. Optimaliseer je Google My Business account.
  3. Vergeet Bing, Apple en de andere kanalen niet en zorg voor een brede lokale aanwezigheid van jouw bedrijf.
  4. Zorg dat je website technisch optimaal functioneert.
  5. Doe een uitgebreid lokaal zoekwoordenonderzoek aan het begin van je lokale SEO optimalisatie.
  6. Maak lokale landingpagina’s voor elke locatie waar jij lokaal gevonden wilt worden.
  7. Zorg dat je lokale backlinks verkrijgt van relevante regionale websites.
  8. Maak op zoveel mogelijk bedrijfsgidsen vermeldingen aan van jouw bedrijf en je NAT gegevens. Zo zorg je voor een sterke aanwezigheid in de regio.
  9. Gebruik Local Business Schema Markup in je website.
  10. Schrijf lokale content.

Een uitgebreide toelichting over deze 10 tips lezen? Ga naar onze 10 tips om de lokale vindbaarheid van je bedrijf te verbeteren.

Wat zijn NAT (Naam, Adres, Telefoonnumer) gegevens?

Google en andere zoekmachines werken met standaard datavelden die iets zeggen over jouw bedrijf. De belangrijkste standaarddata die overal vindbaar moet zijn is NAT informatie. NAT staat voor naam, adres en telefoonnummer.

Meer lezen? Ga naar NAT gegevens.

Hoe zet ik een Google My Business account op?

Het aanmaken van een Google My Business account is eenvoudig en je wordt vanzelf door alle stappen heen geleid.

Je gaat naar Google My Business en logt in met je Google account. Als je al een bedrijf hebt geclaimd krijg je deze hier direct te zien. Je kan hier ook een nieuw bedrijf claimen. Je doet dit door je bedrijfsnaam in te vullen en aan te geven dat het een nieuw bedrijf is.

Meer lezen? Ga naar een Google My Business account opzetten.

Hoe optimaliseer ik Google Mijn Bedrijf?

  1. Vul de uitgebreide bedrijfsgegevens in en optimaliseer daar voor je hoofdzoekwoord.
  2. Vermeld de openingstijden van je bedrijf.
  3. Voeg foto’s toe aan je bedrijfspagina.
  4. Voeg producten en diensten toe en deel interessante posts van je bedrijf.
  5. Verzamel reviews op je pagina.
  6. Reageer op reviews van bezoekers.

Een uitgebreide uitleg over deze punten lezen? Ga naar Hoe optimaliseer ik Google My Business.

Wat is een lokale landingspagina?

Een lokale landingspagina is een pagina op je website die speciaal is opgezet voor de vindbaarheid op een specifieke locatie. Hier gebruik je keywords uit een lokaal zoekwoordenonderzoek en vermeld je belangrijke locatie-specifieke bedrijfsgegevens.

Meer lezen? Ga naar een lokale landingspagina.

Wat is Local Business Schema Markup?

Google kan data binnen een bepaalde categorie classificeren als het via Schema Markup wordt gecodeerd. Hierdoor weet Google precies wat voor informatie jij deelt.

Met een Local Business Schema laat jij aan Google zien dat je bedrijf lokaal actief is. Hierdoor maak je meer kans om hoog in de zoekresultaten te komen bij lokale zoekopdrachten.

Schema Markup, of Structured Data, kan je coderen door een tag of microdata toe te voegen aan de HTML van jouw website. Dit klinkt heel technisch, maar is vrij simpel te doen. Als je website via WordPress is gebouwd kan je hier bijvoorbeeld een plug-in gebruiken die dit voor jou doet. Je hoeft dan alleen de stappen die de plug-in aangeeft te volgen.

Meer lezen? Ga naar Local Business Schema Markup.

Wat zijn de beste plug-ins voor Local Business Schema Markup

De bekendste plug-in voor Local Schema Markup is de Yoast SEO plug-in. Yoast biedt een aparte add-on aan om lokale Schema data voor jou in je website in te bouwen. Ook wordt gelijk je Google Mijn Bedrijf en de locatie van je bedrijf op Google Maps getoond. Andere plug-in opties zijn Business Profile, Structured Data Schema en WPSSO PLM.

Meer lezen? Ga naar WordPress plug-ins voor lokale SEO Schema Markup.

Hoe bedenkt je lokale content?

Drie tips om lokale content te bedenken:

  1. Begin met je bedrijf door te schrijven over je diensten, je achtergrond en hoe je bedrijf is ontstaan.
  2. Schrijf over je klanten. Behandel veelgestelde vragen en case studies.
  3. Voeg testimonials en reviews to op je website.

Uitgebreider over deze tips lezen? Ga naar lokale content bedenken.

Hoe optimaliseer ik lokale content voor Google?

De volgende tien aspecten zijn belangrijk bij het optimaliseren van lokale content:

  • Lokale zoekwoorden, je bedrijfsnaam en locatie aanwezig in de titel.
  • Een activerende meta description.
  • Vermeld je bedrijfslocatie in de URL.
  • Gebruik belangrijke lokale zoekwoorden en, als dit relevant is, je bedrijfslocatie in de headings van je artikel.
  • Gebruikt interne links om de bezoeker langer op je website te houden.
  • Voeg waardevolle externe link toe aan je pagina.
  • Zorg voor een duidelijke menustructuur en een broodkruimelspoor, zodat Google goed door je pagina kan navigeren.

Uitgebreid lezen over deze tips? Ga naar lokale content optimaliseren.

Online Marketing Bureau: peak online marketing

Wij van PEAK zijn er voor jou om je klim naar de top zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Heb jij hulp nodig bij het optimaliseren van je online marketing om het maximale uit je business te halen? Bel gerust, dan kijken we wat we voor je kunnen doen. Of vraag de gratis Quickscan aan!

N

Gratis en vrijblijvend. Je zit nooit ergens aan vast!

N

Op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.

N

Jouw huidige situatie en kansen in kaart gebracht.

Door op ‘versturen’ te klikken geef ik PEAK Online Marketing toestemming contact met mij op te nemen.